Flag

Hartige paastaart

ongeveer 10 porties
Moeilijk
70
Deze hartige biscuit met een decoratie die verbazingwekkend lijkt op echt mos zal je doen versteld staan!
Ingrediënten
Bereiding
Baktips
Heb je geen thermometer? Wrijf dan wat eiwitmengsel tussen je vingers. Als je de suikerkorrels niet meer voelt, is het mengsel klaar voor gebruik. Het eigeel dat je niet gebruikt, kun je tot drie weken in de diepvriezer bewaren om er later een ander recept mee te maken, zoals eigeelmacarons of eierpunch. Als je microgolfoven alleen op 1000 W werkt, bak je het mos slechts 1 minuut lang.
Extra informatie
Nog meer informatie
Picture -
Picture -
BEOORDEEL DIT RECEPT
Wat vind je van dit recept?

Vergelijkbare recepten

Gelijkaardige recepten

Volg ons en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws!
Volg ons op social media!
Picture - Hero image

Ingrediënten

Voor de biscuit
een beetjecitroenmelisse
2limoenen
300 gzachte boter
½ eetl.citroensap
5eieren
300 gsuiker
1 ½ zakjesDr. Oetker Bourbon Vanille Suiker
60 mlzonnebloemolie
350 gbloem
5 koffiel.Dr. Oetker Backin Bakpoeder
snufjezout
Voor de botercrème
200 gsuiker
4eiwitten
snufjezout
350 gzachte boter
1Dr. Oetker Vanillestokje
1limoen
½ flaconDr. Oetker Citroenaroma
175 glimoenconfituur
Voor de siroop
100 mlwater
100 gsuiker
een beetjecitroenmelisse
½ flaconDr. Oetker Citroenaroma
snufjezout
Voor de mos decoratie
4eieren
52 gpoedersuiker
120 ghoning
100 gbloem
4 koffiel.Dr. Oetker Backin Bakpoeder
1 - 2 verpakkingenDr. Oetker Kleurstoffen
Voor de decoratie - chocolade nest
80 gchocolade, puur
30 gglasnoedels (vermicelli of mie)
chocolade eitjes
Voor de decoratie - gravend paashaasje
50 gwitte chocolade
90 gmarsepein
1 eetl.poedersuiker
een beetjevoedingskleurstof (roze)

Gemaakt met:

Picture - Dr. Oetker Bourbon Vanille Suiker
Picture - Dr. Oetker Backin Bakpoeder
Picture - Dr. Oetker Vanillestokje
Picture - Dr. Oetker Citroenaroma
Picture - Dr. Oetker Citroenaroma
Picture - Dr. Oetker Backin Bakpoeder
Picture - Dr. Oetker Kleurstoffen
1

Voor de biscuit

Verwarm de oven voor (boven-/onderwarmte: 175 °C). Voor de biscuit: was de citronella, schud deze droog, pluk de blaadjes van de steeltjes en snipper ze grof. Was de citroenen in warm water. Droog af en rasp de schil. Pers het sap eruit.   

Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 175 °C

2

Doe de boter en suiker in een grote mengkom en klop tot een licht, romig geheel met het gardeopzetstuk van je handmixer (hoogste stand). Giet al roerend het citroenzuur, het ei, de vanillesuiker, de citroentijm, de citroenzeste, het citroensap en de olie erbij en klop het geheel nog ongeveer 3 minuten op.

3

Meng bloem en bakpoeder, zeef en roer ze door het botermengsel met het gardeopzetstuk van de handmixer. 

4

Bedek twee springvormen (elk Ø 20 cm) met bakpapier. Verdeel het mengsel in twee helften en verdeel deze gelijkmatig over de springvormen. Bak ze ongeveer 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleuren. Neem ze uit de oven, draai ze ondersteboven en leg ze op een taartrooster om af te koelen. 

5

Voor de botercrème

Voor de botercrème: meng eiwit, suiker en zout met een garde in een metalen of glazen kom en zet de kom in een bad met warm water. Roer geleidelijk tot het mengsel een temperatuur van ongeveer 65 °C bereikt en de suiker volledig opgelost is. 

6

Klop het eiwit ongeveer 7 minuten op met het gardeopzetstuk van je handmixer (hoogste stand) tot het dik en romig is. Giet geleidelijk de boter bij het lauwe, geklopte eiwit en blijf kloppen tot het een gladde, gelijkmatige crème wordt. 

7

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de pulp eruit. Was de citroenen in warm water. Droog af en rasp de schil. Pers het sap eruit.

8

Meng de vanillepulp, het citroenaroma, de citroenzeste en het citroensap in de botercrème met het gardeopzetstuk van je handmixer. Zet het mengsel daarna opzij. 

9

Voor de siroop

Voor de siroop: was de citroentijm en schud droog. Breng water, suiker, citroentijm, het lege vanillestokje, citroenaroma en zout aan de kook in een kleine pot (op de hoogste hittestand) en roer af en toe. Laat ongeveer 3 minuten pruttelen. 

10

Haal de biscuits uit de bakvormen, maak ze indien nodig recht, verwijder het bakpapier en snij elke biscuit horizontaal doormidden, zodat je vier biscuitschijven hebt. (Wil je een gravend paashaasje als decoratie maken, leg dan een van de vier schijven opzij en gebruik de andere drie om de taartlagen te maken.) Leg één schijf op een dienblad. Haal de citroentijm en het vanillestokje uit de siroop. Verdeel de citroenjam en siroop in vier porties. Verdeel de botercrème in vijf porties en hou één portie opzij voor de afwerking. Smeer afwisselend ¼ van de siroop en daarna citroenjam op elke biscuitschijf en bedek uiteindelijk de bovenkant gelijkmatig met botercrème. Voor de tweede, derde en vierde schijf doe je het volgende: Leg de schijf op de taart, giet er rijkelijk siroop over, bedek gelijkmatig met citroenjam en daarna met botercrème. Zodra je klaar bent, zet je de taart ongeveer 20 minuten in de koelkast om af te koelen.
 

11

Voor de mos decoratie

Picture - Moss cake: moss decoration

Voor het mos: scheid de eieren. Klop het eigeel met honing in een kom op tot een licht, romig mengsel met behulp van het gardeopzetstuk van je handmixer. Klop het eiwit, het zout en de glazuursuiker in een kom op tot een dik mengsel met behulp van het gardeopzetstuk van je handmixer. Schep het eigeel door het opgeklopte ei. Meng bloem en bakpoeder, zeef ze en schep ze daarna door het eimengsel. Kleur het mengsel groen. Gebruik slechts zoveel bruine kleurstof als nodig om een marmereffect te creëren.

12

Giet het mengsel in vier microgolfovenschaaltjes en bak het ongeveer anderhalve minuut in de microgolfoven bij 800 W. Zet het mos opzij om af te koelen en maak klompjes met verschillende groottes.

13

Smeer de rest van de botercrème over de rand van de biscuit (voor het gravende paashaasje: zet ongeveer 50 g van deze botercrème opzij) en bedek de zijkanten met het mos. 

14

Decoratie - Chocoladenest met eitjes

Picture - Moss cake: chocolate nest decoration

1.      Draai een glas ondersteboven, bedek het met folie en zet het in de diepvriezer. Snij de couverture in fijne stukjes, doe 2/3 ervan in een kom en laat de chocolade smelten in een bad met warm water (smelt op een matig vuur). Neem de gesmolten couverture van het vuur en roer de resterende couverturestukjes erdoor tot ook deze gesmolten zijn.
 
2.      Breek de glasnoedels in reepjes van ong. 2 cm en schep ze voorzichtig door de couverture met een spatel.
 
3.      Gebruik je handen of een vork om de glasnoedels rond het glas te schikken en laat de couverture opstijven in de diepvriezer.
 
4.      Verwijder de folie voorzichtig van het nest en leg het nest op de mostaart. Vul het met paaseitjes. 

15

Decoratie - gravend paashaasje

Picture - Moss cake: burrowing rabbit decoration

1.      Voor de oortjes: snij de couverture in fijne stukjes, doe 2/3 ervan in een kom en laat de chocolade smelten in een bad met warm water (smelt op een matig vuur). Neem de gesmolten couverture van het vuur en roer de resterende couverturestukjes erdoor met een spatel tot ook deze gesmolten zijn.
 
2.      Giet de couverture in een spuitzak en teken twee hazenoortjes op het bakpapier. Laat de couverture opstijven.
 
3.      Verkruimel het resterende citroentaartdeeg en kneed dit met een lepel onder de resterende botercrème (50 g). Bedek een halfrond kommetje (Ø 10,5 cm; volume 220 ml) met aluminiumfolie. Voeg de taartmengeling toe, strijk deze glad en laat minstens 30 minuten rusten.
 
4.      Voor het lichaam en de pootjes: kneed marsepein en glazuursuiker tot één geheel met je handen. Snij 35 g marsepein af en kleur 5 g marsepein met een beetje roze kleurstof. Maak acht kleine en twee iets grotere balletjes voor de achterpootjes. Verdeel de rest in drie gelijke delen. Gebruik 10 g voor de staart: maak een balletje en knip er een paar keer in met een schaar. Rol het daarna met je handen weer op tot een onregelmatig balletje. Gebruik de resterende 20 g om twee pootjes te maken met je handen en leg deze opzij. Rol de rest van de marsepein (55 g) uit in een 2 mm dunne cirkel op een met glazuursuiker bestrooid werkblad. Neem de taart uit de vorm, verwijder de folie en maak met marsepein een ronde top. Zet deze in het midden van de taart.
 
5. Maak de marsepeinen top vochtig met een beetje water en duw er de chocolade-eitjes in. Plak de hazenstaart met een beetje water aan het midden van de top. Plak de roze balletjes met een beetje water in het midden van de pootjes. Zet vier kleine balletjes op elke poot. Maak de pootjes met een beetje water vast aan het lichaam. 

Baktips

  • Heb je geen thermometer? Wrijf dan wat eiwitmengsel tussen je vingers. Als je de suikerkorrels niet meer voelt, is het mengsel klaar voor gebruik. Het eigeel dat je niet gebruikt, kun je tot drie weken in de diepvriezer bewaren om er later een ander recept mee te maken, zoals eigeelmacarons of eierpunch. Als je microgolfoven alleen op 1000 W werkt, bak je het mos slechts 1 minuut lang.