Frosting. De inmiddels ingeburgerde term is overgewaaid uit de Verenigde Staten en verwijst gewoon naar een topping. Nog steeds in de war? Of het nu gaat om topping, frosting of suikerglazuur, al deze termen verwijzen naar vertrouwde traditionele afwerkingen voor ons favoriete gebak. Hoe je het ook noemt, een frosting is een suikerglazuur, fijn glazuur of luchtige crème waarmee taarten, muffins en ander gebak worden gecoat, bedekt en versierd.
Botercrème is een populaire vorm van frosting. Er bestaan ook nog andere varianten, zoals suikerglazuren, chocoladeglazuren en -couvertures en ganache. En er zijn er nog veel meer. Waarom werken we taarten eigenlijk op die manier af? Omdat ze dan superlekker zijn en er ook nog eens geweldig uitzien. Soms gebruiken we toppings ook om fondant en andere versieringen op de taart te plakken. Zo verrijkt een frosting elke taart of cupcake met een extra smaak en textuur en wordt deze afwerking figuurlijk de kers op de taart.
Iedereen heeft weleens van suikerglazuur gehoord. Het is gemaakt van twee eenvoudige maar veelzijdige ingrediënten: bloemsuiker en water. Met een beetje citroensap erbij is het een glazuur voor citroencakes, die hier nogal in trek zijn. En met vruchtensap in plaats van water, krijg je een fruitig glazuur om biscuit mee af te werken. Glazuren op basis van suiker en water worden ook wel 'icings' genoemd. Ze zijn niet zo dik en romig van textuur als een frosting van roomkaas, maar lenen zich perfect voor dunne decoraties op koekjes en muffins.
Royal icing kun je vergelijken met icing, maar hiervoor gebruik je eiwit in plaats van water. Het heeft een sneeuwwitte kleur en is ideaal om koekjes te decoreren.
Chocoladeglazuren of -couvertures worden gemaakt van ... chocolade. Of wat dacht je? Of het nu gaat om melkchocolade, pure of zelfs witte chocolade, de meeste kinderen hebben waarschijnlijk al eens een chocoladecouverture aangebracht. Of het nu is om koekjes in onder te dompelen of taarten mee te overgieten, couvertures kunnen de smaak aanzienlijk verbeteren.
Het is maar een kleine stap van chocolade naar de veel rijkere ganache. Ganache wordt bereid uit twee delen couverture en één deel room, en is heel eenvoudig op smaak te brengen. Met vanille, koffie of zelfs alcohol, zoals brandy, kersenlikeur of rum bijvoorbeeld.
We komen nu bij de rijkere en romigere toppings, zoals frostings op basis van melk en boter: botercrème, frosting van roomkaas en frosting van slagroom. Of het nu gaat om boter, roomkaas, slagroom of alle drie samen, deze frostings zijn de populairste toppings omdat ze gemakkelijk te bereiden zijn en creatief afgewerkt kunnen worden. Met boter zijn ze de perfecte basis voor fondant.
Smaak kent geen grenzen. Botercrème, ganache en glazuur kun je bereiden in allerlei smaken. Je kunt fruit gebruiken, fruitpuree of sap, alcohol zoals rum, likeur of cognac, koffie, custardpoeder, crèmes, lemon curd, chocolade, gemalen noten, verkruimelde koekjes en zo veel meer.
Gemalen noten, gedroogde kokos of verkruimelde koekjes geven de crème bovendien structuur. Dankzij de kruimels zien muffins, cupcakes en andere gebakjes er nog smakelijker uit. Stukjes fruit of glazuur op basis van jam zorgen voor hetzelfde effect.
Je kunt niet alleen kleur toevoegen met sap, er bestaan ook heel wat kleurstoffen voor voedingsmiddelen. Dankzij het ruime kleurenpalet kent je creativiteit geen grenzen meer.
We zouden het fijn vinden als u ermee instemt dat wij en onze partners cookies en vergelijkbare technologieën mogen gebruiken om te begrijpen hoe u onze website gebruikt. Hierdoor kunnen wij uw gebruikersgedrag beter begrijpen en onze website hierop afstemmen. Verder willen wij en onze partners deze gegevens gebruiken voor gepersonaliseerde aanbiedingen op hun platforms. Als u hiermee akkoord gaat, klikt u op "Akkoord". Raadpleeg ons privacybeleid voor gedetailleerde informatie. U kunt op elk moment van gedachten veranderen en uw toestemming terug intrekken.
We hebben deze cookies en vergelijkbare technologieën nodig om de basisfuncties van onze website mogelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld het opslaan van deze instellingen. Dit is strikt noodzakelijk daarom u dit niet kunt uitschakelen.
Daarnaast willen we graag meer weten over hoe u onze website gebruikt om deze voor u en andere gebruikers te optimaliseren. Hiervoor gebruiken we cookies en vergelijkbare technologieën die het gebruikersgedrag in kaart brengen en zo helpen om ons aanbod voor jou te verbeteren.
Ja
Nee
Om ervoor te zorgen dat we onze marketingcampagnes kunnen afstemmen op uw behoeften, verzamelen we hoe u op onze website komt en hoe u omgaat met onze advertenties. Dit helpt ons om niet alleen onze advertenties, maar ook onze inhoud nog beter voor u te maken. Onze marketingpartners gebruiken deze informatie ook voor hun eigen doeleinden, bijv. om uw account of profiel op hun platform te personaliseren.
Ja
Nee