Flag
Kerstmis
Kerstbakken met kinderen

Voor velen van ons horen kerst en bakken gewoon samen. En kinderen zijn er niet voor niets dol op. Uiteraard willen ze graag proeven van wat je hebt bereid, maar ze vinden het vast ook leuk om mee te helpen versieren. Met deze eenvoudige recepten en wat voorbereiding bak je vast geweldige taarten met de kids. En dat allemaal zonder je geduld op de proef te stellen!

 

Doet het idee van bakken met kinderen je beven? Chaos in de keuken, chocolade alom ... behalve op de taart? De dag eindigt met een oproep naar de brandweer, want ... Goed, zo kan-ie wel weer. Eigenlijk loopt het allemaal niet zo'n vaart. Bakken met kids kan heel leuk zijn! Je kinderen kunnen creatief bezig zijn en wat van hun overtollige energie kwijtraken. Hier zijn een paar ideeën om van een bakdag met je kroost een heuse belevenis te maken.

Picture -

Onze gouden tips!

Als je het interessant houdt en je noeste bakkertjes er vanaf het begin goed bij betrekt, zullen ze er veel plezier aan beleven. Maar hoe krijg je kinderen zover dat ze helpen zonder het hen te moeilijk te maken? Het antwoord is simpel.

De eerste regel: hou het bij eenvoudige recepten. Je kunt bijvoorbeeld koekjesdeeg maken dat zich in tal van vormen laat kneden.

De tweede gouden tip: een goede voorbereiding is het halve werk. Weeg dus al je ingrediënten op voorhand af en zet ze klaar in aparte kommen. Dan kan iedereen meedoen! Eieren kloppen, de mixer aanzetten, bloem zeven, het deeg kneden en uitrollen, voedingskleurstof toevoegen, koekjes uitsnijden ... Er zijn zo veel dingen die kinderen in de keuken kunnen doen.

Doe-het-zelf-koksmuts
Picture - mutsen.jpg

Net echte chef-koks!

Bakken is nog leuker met het juiste gerei. Een meesterbakker heeft een heuse koksmuts nodig om er echt uit te zien.  Waarom maak je dus niet eerst je eigen koksmutsen voordat je aan de slag gaat? Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar vellen wit A4-papier, een A2-vel van iets dikker, wit karton, wat lijm en een pen.

 

  1. Knip eerst een 5 cm brede strook uit het karton, idealiter vanaf de langste zijde. Dit wordt de strook van de muts die op het hoofd rust.
  2. Je kunt eenvoudig uitrekenen hoe lang de strook moet zijn: wikkel ze gewoon om het hoofd van het kleintje dat de muts zal dragen en tel dan nog eens 3 cm erbij. Zo hou je genoeg ruimte over om de uiteindes aan elkaar te lijmen.
  3. Verlijm de strook en plak ze op het A4-papier; eerst moet je twee of drie vellen naast elkaar leggen. Laat de vellen ongeveer 1 cm overlappen en plak ze met de langste zijde naar beneden. Je kunt ook de overlappende randen verlijmen om de muts te verstevigen. Lijn de onderste zijden van het A4-papier uit met de onderste rand van de strook. Als het laatste vel voorbij het einde van de strook uitsteekt, knip je gewoon het overtollige papier af.
  4. Draai nu de gelijmde strook om en breng lijm aan op het extra stuk van 3 cm. Rol het papier op om een koker te maken en druk het aan om de verlijmde verbindingen vast te hechten.
  5. Je koksmuts is bijna klaar. Je hoeft er alleen nog maar de traditionele plooien in te vouwen. Daar is een eenvoudig trucje voor: plooi gewoon een paar vouwen in de koker van A4-papier. Begin bij de bovenrand en vouw bijna helemaal tot aan de kartonnen strook. Laat een paar centimeter ruimte tussen elke vouw. Zo, je bent klaar!

Koekjesfeest

Picture -

Iedereen zijn koksmuts op aan het popelen om te bakken?

Nadat alles gemengd, gekneed en gekleurd is, krijgt ieder kind zijn eigen deegbal om vorm te geven. En als het deeg ook nog eens eetbaar is, heb je gegarandeerd de volle aandacht van je bakkertjes. 1-2-3-deeg is een geweldig recept voor kinderen. Het bestaat uit drie delen bloem, twee delen boter en één deel poedersuiker, plus een snufje zout. Je kunt bijvoorbeeld 300 g bloem (type 405), 200 g boter, 100 g poedersuiker en een snufje zout gebruiken. Voeg cacaopoeder toe als je een chocoladedeeg wilt maken, of voedingskleurstoffen als je kinderen in het rood, blauw, groen of geel willen bakken. Kneed alle ingrediënten samen en rol het deeg uit. Niet genoeg deegrollen in huis? Gebruik in plaats daarvan flessen met een dikke wand en zonder etiket. Zodra het deeg is uitgerold, kunnen je kinderen met deegsnijders felgekleurde sterren, kerstbomen, hartjes of andere vormen maken die ze leuk vinden. Wie snijdt de meeste koekjes uit? Een wedstrijdje is altijd goed om het enthousiasme van kinderen aan te wakkeren. De winnaar mag als eerste zijn creaties in de oven plaatsen. Die geluksvogel kan de koekjes dus als eerste proeven, nadat ze 10 tot 12 minuten in de oven hebben gestaan op 180 °C (boven/onderwarmte).

 

Als de koekjes zijn afgekoeld, is het tijd om aan de slag te gaan met de versiering. Zorg voor een kleurrijke waaier aan opties om je creaties te versieren. Geef de koekjes een kerstmotief met groene, witte en rode hagelslag erover. Met schrijfglazuur kunnen je kinderen patronen of slingers aan hun koekjes toevoegen. Met gesmolten couvertures en chocolade kun je de koekjes gedeeltelijk of helemaal bedekken. Tot slot kunnen de kinderen hun naam of initialen toevoegen om ruzie te voorkomen over wie wat gemaakt heeft!

Versieren met een spuitzak

Picture -

Als je kinderen wat ouder zijn, kunnen ze ook experimenteren met moeilijkere creaties zoals kerstcadeaukoekjes

Snij vierkante koekjes uit, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de oven op 180 °C (boven/onderwarmte) gedurende 10-12 minuten. Terwijl de koekjes in de oven staan, bereid je het helderblauwe glazuur. Meng hiervoor 150 g poedersuiker met 3-4 eetlepels citroensap en voedingskleurstof. Versier de versgebakken koekjes met het glazuur zodra ze afgekoeld zijn. Verdeel het glazuur met een spuitzak gelijkmatig over de koekjes. Knip gewoon de punt van de spuitzak af om een klein gaatje van 2 mm te maken. Je kunt ook een mondstukje gebruiken. Doe 1-2 eetlepels van het glazuur in de spuitzak en sla dan aan het versieren. Spuit eerst de randen en vul dan het gedeelte erbinnen. Zodra het glazuur droog is, kun je met wit schrijfglazuur een lintje aanbrengen. Teken hiervoor gewoon een kruisje en een strikje op het koekje.

 

Zijn je bakkertjes artistiek aangelegd en heb je wat inspiratie nodig? Probeer dan eens peperkoeken mannetjes met amandelen te maken. Vervang simpelweg 3 el bloem door 3 el cacaopoeder in je 1-2-3-koekjesdeeg om een heerlijk chocoladedeeg te maken. Snij de peperkoeken mannetjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats een amandel op de borst van ieder peperkoeken mannetje en vouw een arm erover. Zo lijkt het net alsof het mannetje de amandel vasthoudt. Bak in de oven op 180 °C (boven/onderwarmte) gedurende 10-12 minuten. Zodra de peperkoeken mannetjes zijn afgekoeld, werk je ze af met glazuur van poedersuiker en citroensap en met felgekleurde hagelslag.

Zelfgemaakte chocoladescherven

Picture -

Kinderen zijn dol op chocolade, dus waarom samen geen breekchocolade maken?

Oké, het is niet echt bakken, maar met dit recept beleeft heel het gezin plezier. Smelt verschillende chocoladerepen of restjes chocolade in een kom au bain-marie. Gebruik per kleur chocolade een andere kom.  Giet de gesmolten chocolade op een met bakpapier beklede bakplaat. Begin met de donkerste chocolade en giet voorzichtig de lichtere chocolade hierover. Teken met een houten spies patronen in de chocolade. Je kinderen kunnen dan de chocolade versieren met wat ze in de keukenkast vinden! Denk maar aan gedroogd fruit zoals rozijnen, noten, koekjes of hartige hapjes ... Met verschillende toppings ziet je breekchocolade er niet alleen goed uit, ze zijn ook nog eens om van te smullen. Laat de chocolade afkoelen en breek hem dan met je handen in scherven. Dit is een geweldig cadeau voor de kids om aan hun ouders of oma en opa te geven

Dankzij al deze ideeën en tips beleef je gegarandeerd heel wat bakplezier met heel het gezin. Eigenlijk moet je maar op één ding letten: dat de kleintjes niet te veel suiker naar binnen spelen ...

Picture -

#BakewithdrOetker

Picture -

Volg ons en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws!
Volg ons op social media!