Als het om lekkere taarten gaat, is botercrème nooit ver weg: vol van smaak, zacht en luchtig. Populair als vulling of topping onder de zoetebekken en bekend van klassieke taarten zoals de Donauwelle-cake, de Frankfurt Crown Cake of de Black Forest Gateau. Er zijn vele varianten, sommige lichter, dikker, en in veel verschillende smaken. Of het nu gaat om de Duitse, Franse, Italiaanse of Engelse botercrème, ze hebben allemaal één iets gemeen: ze bevatten allemaal heerlijke boter. De meeste recepten bevatten ook andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld suiker of poedersuiker, eieren en een snufje zout. Andere verschillen zijn te vinden in het gebruik van vanille-extract of -pulp of zelfs room of puddingpoeder voor extra aromas.
Zowel de Duitse als de Engelse botercrèmes bevatten pudding of vanillecrème, zoals Engelse custard. Daarom wordt het in Engeland ook wel "buttercream pudding" genoemd. Je kunt de pudding zelf maken met melk, maizena en een vanillestokje of, voor het gemak, poedervla gebruiken en er met melk pudding van maken.
De Italiaanse crème is gemaakt van boter, losgeklopt ei en suiker, oftewel meringue. De Fransen kiezen voor pure boter en gebruiken alleen hele eieren, suiker en een snufje zout voor hun crème. De Franse room is een van de ‘lichtere’ varianten, omdat het kan worden opgeklopt tot een zeer luchtige botercrème.
Dan is er nog de Zwitserse Meringue Botercrème, die op dezelfde manier wordt bereid als de Italiaanse met Meringue, ook wel "baiser" wordt genoemd. Beide crèmes smaken minder boterachtig en zwaar dan de andere botercrèmes, maar ze zijn net zo veelzijdig in hun smaak.
Botercrème is gemaakt om lekkere taarten mee te vullen of om ze te coaten en te garneren. De simpele Franse botercrème is een goed alternatief voor een ‘dikke’ ganache gemaakt van een crème coating. Omdat hij geen melk bevat, is het de perfecte basis voor fondanttaarten.
Je hebt ook veel opties om je botercrème en gemakkelijk op smaak te brengen, bijvoorbeeld door likeur toe te voegen. Andere mogelijke ingrediënten voor een smaakvolle finishing touch zijn:
Duitse botercrème kan worden gemaakt met verschillende soorten pudding en dit hoeft zeker geen klassieke vla te zijn. U kunt snel en gemakkelijk variatie aan de room toevoegen door deze soorten pudding te gebruiken:
Roer de smaakstof naar keuze door de room. En of de crème nu de vorm aanneemt van torenhoge, luchtige boterbergen of een gladde coating voor een cake, er is iets voor elke smaak en fleurt elke koffiepauze op.
We zouden het fijn vinden als u ermee instemt dat wij en onze partners cookies en vergelijkbare technologieën mogen gebruiken om te begrijpen hoe u onze website gebruikt. Hierdoor kunnen wij uw gebruikersgedrag beter begrijpen en onze website hierop afstemmen. Verder willen wij en onze partners deze gegevens gebruiken voor gepersonaliseerde aanbiedingen op hun platforms. Als u hiermee akkoord gaat, klikt u op "Akkoord". Raadpleeg ons privacybeleid voor gedetailleerde informatie. U kunt op elk moment van gedachten veranderen en uw toestemming terug intrekken.
We hebben deze cookies en vergelijkbare technologieën nodig om de basisfuncties van onze website mogelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld het opslaan van deze instellingen. Dit is strikt noodzakelijk daarom u dit niet kunt uitschakelen.
Daarnaast willen we graag meer weten over hoe u onze website gebruikt om deze voor u en andere gebruikers te optimaliseren. Hiervoor gebruiken we cookies en vergelijkbare technologieën die het gebruikersgedrag in kaart brengen en zo helpen om ons aanbod voor jou te verbeteren.
Ja
Nee
Om ervoor te zorgen dat we onze marketingcampagnes kunnen afstemmen op uw behoeften, verzamelen we hoe u op onze website komt en hoe u omgaat met onze advertenties. Dit helpt ons om niet alleen onze advertenties, maar ook onze inhoud nog beter voor u te maken. Onze marketingpartners gebruiken deze informatie ook voor hun eigen doeleinden, bijv. om uw account of profiel op hun platform te personaliseren.
Ja
Nee