Wie heeft de mooiste vlecht? Met deze eenvoudige instructiefilmpjes heb je het vlechten in geen tijd onder de knie. Hoewel in de klassieke versie drie strengen worden gebruikt, zijn de mogelijkheden eindeloos! Waarom probeer je het niet met vijf of misschien zelfs negen strengen? Trek je stoute schoenen aan en doe het gewoon. Het resultaat zal hoe dan ook overheerlijk zijn!
Kneed het deeg na het rijzen kort opnieuw op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het deeg in 5 gelijke delen en laat ze ca. 5 minuten rusten. Rol ze uit in strengen van ca. 40 cm en laat ze opnieuw even rusten. Druk de uiteindes samen aan een kant waarbij je 2 strengen aan een kant en 3 aan de andere kant houd.
Leg de broodvlecht op een ingevette bakplaat (30 x 35 cm). Klop het ei los samen met de melk en bestrijk hiermee de bovenkant van de broodvlecht. Dek deze af en laat gedurende ca. 15 min. rijzen op een warme plaats. Bestrijk de broodvlecht nogmaals met het ei-melk mengsel en bestrooi deze met de chocoladedruppels. Bak de broodvlecht in het onderste gedeelte van de voorverwarmde oven.
Kneed het deeg na het rijzen kort opnieuw op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het deeg in 9 bollen van elk 150 g en laat ze ca. 5 minuten rusten. Rol eerst de deegbollen in strengen van ca. 30 cm, laat ze even rusten en rol ze vervolgens tot de gewenste lengte van 60 cm.
Vorm 3 vlechten van telkens 3 strengen. Leg de vlechten langs elkaar en vlecht ze samen tot een gevlochten brood.
Bestrijk de broodvlecht nogmaals met het ei-melk mengsel en bestrooi deze met de suikerparels. Bak de broodvlecht in het onderste gedeelte van de voorverwarmde oven.
Kneed het deeg na het rijzen kort opnieuw op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en laat ze ca. 5 minuten rusten. Rol ze uit in strengen van ca. 50 cm en laat ze opnieuw even rusten. Leg de vier strengen kruiselings zodat er in het midden een vierkantje ontstaat. Plaats hiervoor twee strengen dwars op het werkoppervlak. Kruis vervolgens de andere twee strengen in de lengte over de dwarse strengen. Neem de onderste dwarsstreng en til deze over de rechter langsstreng en de bovenste dwarsstreng over de linker langsstreng. Het resultaat lijkt op een diamant. Beginnend vanuit het midden strekken twee strengen zich naar rechts uit, twee naar beneden, twee naar links en twee naar boven.
Begin het vlechten met een van de bovenliggen strengen onder een andere streng, bijvoorbeeld op de streng rechtsboven. Neem deze streng en plaats deze over de aangrenzende onderliggend streng met de klok mee. Herhaal dit proces met alle strengparen. Wanneer je terug bent waar je bent begonnen, begin je het proces opnieuw tegen de klok in. Plaats hiervoor de bovenliggende streng van recht op de onderliggende streng. Ga naar de volgende streng en plaats deze over de aangrenzende streng enzovoort. Herhaal het proces nog een keer. Doe het dan een derde keer in de tegenovergestelde richting. Schuif gewoon de uiteinden onder de knopen en druk het vast.
Leg het gevlochten brood op een ingevette bakplaat (30 x 35 cm). Klop het ei los samen met de melk en bestrijk hiermee de bovenkant. Dek deze af en laat gedurende ca. 15 min. rijzen op een warme plaats.
Bestrijk de bovenkant nogmaals met het ei-melk mengsel en bestrooi deze met de fijngehakte pistachenootjes en amandelnootjes.
Bak het gevlochten brood in het onderste gedeelte van de voorverwarmde oven.