Flag
Vanille
Echte vanille vs. kunstmatige vanille

Als je al eens in de winkel voor een rek vol verschillende vanilleproducten hebt gestaan, heb je jezelf ongetwijfeld al eens afgevraagd wat het verschil tussen al die verpakkingen is. Vanillesuiker staat bijvoorbeeld mooi naast vanillinesuiker. Die namen lijken misschien op elkaar, maar de producten zelf zijn allesbehalve hetzelfde.

Wat is vanilline?

Vanilline is de belangrijkste aromatische verbinding in de peulen van de vanilleorchidee. Als je een gerecht op smaak brengt met de zaden uit zo'n peul of vanillestokje, gebruik je natuurlijke vanille.

Maar vanilleplanten kunnen alleen onder erg specifieke omstandigheden worden geteeld en de hoeveelheid vanille die ze produceren, is lang niet genoeg om de vraag op de markt te dekken. Daarom is er ook een synthetische variant, genaamd vanilline. Deze kunstmatige smaakstof moet op geen enkel vlak onderdoen voor de smaak van natuurlijke vanille en wordt gebruikt in voeding.

Terwijl natuurlijke vanillesuiker een lichtbruine of gouden kleur heeft door de vanillepeulen, is vanillinesuiker sneeuwwit. Vanillesuiker en vanillinesuiker zijn even geschikt voor gebruik in gebak en tijdens het koken.

Vanillesmaak en natuurlijke vanillesmaak

Bij het maken van producten met kunstmatige vanille wordt er een onderscheid gemaakt tussen vanillesmaak en natuurlijke vanillesmaak.

'Vanillesmaak' is geen wettelijk gedefinieerd begrip. Meestal wordt het in een chemisch proces gemaakt van verschillende basismaterialen.

Bij 'natuurlijke vanillesmaak' is minstens 95 % afkomstig van vanillestokjes.

Wie een voorkeur heeft voor natuurlijke vanilleproducten, kan ook kiezen voor het Dr. Oetker Bourbon Vanille Extract: 100 % van het extract in deze flesjes is gemaakt van vanillestokjes.

Volg ons en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws!
Volg ons op social media!