Flag
Bakken zonder eieren

Waarmee kun je eieren vervangen in gebak?

Het is trouwens niet alleen een interessante vraag voor veganisten … Je hebt het vast wel al meegemaakt: je krijgt plots zin om iets te bakken, maar hebt niet alle ingrediënten in huis. Zijn de eieren op? Maak je geen zorgen. Hieronder voldoende opties om toch nog heerlijk gebak op tafel te toveren.

 

Veel plezier in de keuken, want 'vrij van' bakken kan heel gemakkelijk en vooral heel lekker zijn! #bakewithdroetker

Bakken zonder eieren - de alternatieven

Met deze ingrediënten krijgt je deeg de juiste binding, vochtigheid en textuur. De hoeveelheden verwijzen altijd naar eieren uit gewichtsklasse M.

Picture -

Lijnzaad:

Vermalen lijnzaad is fantastisch om deeg te binden. Het heeft bovendien een lichte nootsmaak die perfect bij zoet gebak past.

Vermeng 1 tot 2 eetlepels lijnzaad met 3 eetlepels water en laat even staan tot je een soort van gel krijgt. Het is de perfecte vervanging van 1 ei.

Appelmoes:

Appelmoes (of appelcompote), die meestal geen toegevoegde suiker bevat, houdt je gebak bij elkaar, zorgt voor textuur, voegt vocht toe en geeft het deeg een licht zoete smaak. Je kunt de rest van de suiker in het recept dan ook volledig of gedeeltelijk weglaten.

3 el appelmoes (ca. 70 g) = 1 ei

Banaan:

Net als appelmoes bindt ook banaan (vooral een rijpe) het deeg. Het wordt vochtig en zoet.

1/2 banaan = 1 ei

Chiazaad:

Chiazaad past prima in zoet én hartig gebak (zoals brood), omdat het een relatief neutrale smaak heeft. Chiazaad zwelt na een tijdje op in water. Als je het zaad bijvoorbeeld een nacht in water laat weken, wordt het een soort van pudding of gel waarmee je het deeg kunt binden.

1 el chiazaad + 3 el water = 1 ei

Psylliumschil:

Gemalen psylliumschil of vlozaad kun je in een blender vermalen en in water laten opzwellen tot vele malen zijn oorspronkelijke grootte. De 'soep' die je zo krijgt, is ideaal om je deeg te binden. 1 el psylliumschil + 200 ml water = 1 ei

Andere alternatieven:
  • Haver: 3-4 el (fijne) havervlokken of haverzemelen = 1 ei
  • Maizena: 1 el maizena + 3 el water = 1 ei
  • Sojameel: 1-2 el sojameel + 1-2 el water = 1 ei
  • Azijn: 1-2 el azijn = 1 ei
  • Zijden tofoe: 50-60 g zijden tofoe = 1 ei
  • Johannesbroodpitmeel: 1 el = 1 ei

#bakewithdroetker

Picture -

Picture -

Picture -

Volg ons en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws!
Volg ons op social media!