Flag
Bakken zonder melk

Waarmee kun je koemelk vervangen? Het antwoord is eenvoudig: een plantaardig melkalternatief. Zoiets wordt vaak een 'drink' genoemd. Drinks zoals kokos-, cashew- en hazelnootmelk doen het vaak goed in zoete recepten. Voor wie inzit met onze planeet, is havermelk een betere keuze. Dat wordt lokaal gemaakt en bij de productie ervan is minder water nodig. Haverdrink is van nature zoet omdat er zetmeel in de haver zit. Gebruik dus ook gerust wat minder suiker in je gerecht.

 

Veel plezier in de keuken, want 'vrij van' bakken kan heel gemakkelijk en vooral heel lekker zijn! #bakewithdroetker

Bakken zonder melk - de alternatieven

Koemelk kun je meestal in dezelfde hoeveelheid vervangen door een plantaardig alternatief. Plantaardige melk heeft niet alleen een vergelijkbare kleur, maar ook zowat dezelfde consistentie. Ze is dus perfect om mee te koken en te bakken. De plantaardige alternatieven zijn op zichzelf ook lekker. Je kunt ze gebruiken in een ontbijt met haver, muesli, havermoutpap of rijstpudding, of gewoon in je koffie. Omdat er zoveel plantaardige drinks bestaan, bestaat er maar één manier om jouw favoriet te ontdekken: proeven!

Haverdrink:

Haverdrink heeft een zoete granensmaak, is rijk aan vezels en arm aan cholesterol. Bevat geen melkeiwit of lactose. Haverdrink wordt ook lokaal geproduceerd en heeft een beperkte impact op het klimaat.

Sojadrink:

Sojadrink is verkrijgbaar in verschillende, vaak gezoete variëteiten, en in diverse smaken zoals vanille en chocolade. Je kunt 'sojamelk' niet alleen gebruiken als vervanger van koemelk en room bij het bakken, maar ook bij het koken.

Rijstdrink:

Heel geschikt voor mensen met allergieën, want deze drink is vrij van lactose, gluten en melkeiwit. Hij is wel iets wateriger dan koemelk.

Kokosdrink:

Kokosdrink is niet zo vol en rijk als kokosmelk, die wegens zijn romige textuur wordt gebruikt in nagerechten zoals crèmes en taartvullingen. Kokosdrink bevat minder kokosnootpulp en lijkt daarom meer op koemelk. Verwar zowel kokosdrink als kokosmelk niet met kokoswater, een waterachtige vloeistof die rechtstreeks uit de kokosnoot komt. Houd er wel rekening mee dat kokosdrink sterk naar kokos smaakt. Niet voor iedereen weggelegd dus.

Water:

Spuitwater is een wondermiddel als je een dik, luchtig taartdeeg wilt. Het koolzuur geeft het deeg textuur. Je kunt melk ook vervangen door kraanwater, hoewel dat vloeibaarder is. Voeg het water beetje bij beetje toe als je aan het bakken bent, tot je de gewenste consistentie hebt.

Andere alternatieven:
  • Graandranken zoals speltdrinks
  • Hennepdrink
  • Amandeldrink
  • Sapjes: sapjes of limonades werken ook goed in vier-vierdencakes, als smaakmaker en voor de textuur. Denk maar aan citroenlimonade in citroencake. Het koolzuur zorgt voor een dik, luchtig deeg. En afhankelijk van het sap dat je gebruikt, zal ook de kleur veranderen.

#bakewithdroetker

Picture -

Picture -

Picture -

Volg ons en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws!
Volg ons op social media!