Flag
Vrij van bakken

Bakken zonder suiker

Ongelooflijk maar waar: zelfs suiker kun je in de meeste recepten probleemloos vervangen. 'Waarom' is hier de hamvraag. Is het omdat je geen industriële 'lege' suikers wilt gebruiken en de natuurlijke, rijke zoetheid van fruit verkiest? Of maak je je zorgen om de calorieën? Zodra je weet waarom, maak je makkelijk de juiste keuze.

 

Veel plezier in de keuken, want 'vrij van' bakken kan heel gemakkelijk en vooral heel lekker zijn!

 

#bakewithdroetker

Bakken zonder suiker - alternatieven

Picture -

Honing:

Dit natuurlijke product gemaakt door hardwerkende bijen is niet geschikt voor veganisten … Maar het is wel rijk aan mineralen! Afhankelijk van de smaak kan honing bloesemachtig zoet zijn of zelfs een bittere, bosachtige smaak hebben, zoals het geval is met dennenhoning. 

80 g honing = 100 g suiker

Ahornsiroop:

Deze lekkere siroop wordt verkregen uit Canadese suikeresdoorns. Ze is vloeibaarder dan honing en smaakt bitterder, maar bevat wel minder calorieën dan suiker. Hoe lichter de kleur van de ahornsiroop, hoe zachter en fijner de smaak. 

80 g ahornsiroop = 100 g suiker

Dadels

Gedroogde vruchten, zoals dadels, pruimen, abrikozen en appels, zijn zoet en doen het goed in het meeste zoete gebak. De vezels die ze bevatten, zijn mild voor het spijsverteringsstelsel. Mix gedroogde dadels gewoon in een mixer. Een tip: voeg een paar eetlepels water toe om een vruchtenmoes te maken. Je kunt die een paar dagen in de koelkast bewaren.

Ca. 125 g = 100 g suiker

Kokosbloesemsuiker: 

Dit is minder zoet dan suiker, maar heeft een heerlijke, karamelachtige smaak. Kokosbloesemsuiker komt meestal uit kokospalmen in Zuidoost-Azië. Hij legt dus een lange weg af tot bij ons en dat heeft een grote impact op het milieu. Helaas vormt kokosbloesemsuiker klonters tijdens het bakken. En je moet er meer van gebruiken dan je met suiker zou doen.

Ca. 125 g = 100 g suiker

Banaan:

Rijpe bananen zijn wonderlijke zoetmiddelen. Afhankelijk van hoe rijp ze zijn, kunnen ze een vanillesmaak of aangename, fruitige karameltoets hebben. Hoe donkerder de banaan, hoe beter. Ze zijn dan ook perfect om mee te koken of te bakken.

Ca. 125 g = 100 g suiker

Andere alternatieven:

  • Siroop zoals dadelsiroop of rijstsiroop

  • Dik sap zoals appel- of perensap of agavesap

  • Suikeralcohol en zoetstoffen zoals erythritol en xylitol of de zoete plant stevia zijn caloriearm of zelfs calorievrij.

Als je dik sap of siroop toevoegt, kan het hoge vochtgehalte de consistentie van je deeg beïnvloeden. Misschien moet je het recept dus aanpassen.

#bakewithdroetker

Picture -

Picture -

Picture -

1111Volg ons en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws!
Volg ons op social media!