Bakken zonder eieren

Waarmee kun je eieren vervangen in gebak?

Het is trouwens niet alleen een interessante vraag voor veganisten … Je hebt het vast wel al meegemaakt: je krijgt plots zin om iets te bakken, maar hebt niet alle ingrediënten in huis. Zijn de eieren op? Maak je geen zorgen. Hieronder voldoende opties om toch nog heerlijk gebak op tafel te toveren.

 

Veel plezier in de keuken, want 'vrij van' bakken kan heel gemakkelijk en vooral heel lekker zijn! #bakewithdroetker

Bakken en koken is onze passie en dat delen we graag met jou!

Dankzij onze nieuwsbrief blijf jij als eerste op de hoogte van onze laatste promoties, nieuwste producten en unieke wedstrijden met leuke prijzen.

Ook inspireren wij je graag met onze lekkere recepten en handige culinaire tips.

Schijf je in!

Bakken zonder eieren - de alternatieven

Met deze ingrediënten krijgt je deeg de juiste binding, vochtigheid en textuur. De hoeveelheden verwijzen altijd naar eieren uit gewichtsklasse M.

Lijnzaad:

Vermalen lijnzaad is fantastisch om deeg te binden. Het heeft bovendien een lichte nootsmaak die perfect bij zoet gebak past.

Vermeng 1 tot 2 eetlepels lijnzaad met 3 eetlepels water en laat even staan tot je een soort van gel krijgt. Het is de perfecte vervanging van 1 ei.

Appelmoes:

Appelmoes (of appelcompote), die meestal geen toegevoegde suiker bevat, houdt je gebak bij elkaar, zorgt voor textuur, voegt vocht toe en geeft het deeg een licht zoete smaak. Je kunt de rest van de suiker in het recept dan ook volledig of gedeeltelijk weglaten.

3 el appelmoes (ca. 70 g) = 1 ei

Banaan:

Net als appelmoes bindt ook banaan (vooral een rijpe) het deeg. Het wordt vochtig en zoet.

1/2 banaan = 1 ei

Chiazaad:

Chiazaad past prima in zoet én hartig gebak (zoals brood), omdat het een relatief neutrale smaak heeft. Chiazaad zwelt na een tijdje op in water. Als je het zaad bijvoorbeeld een nacht in water laat weken, wordt het een soort van pudding of gel waarmee je het deeg kunt binden.

1 el chiazaad + 3 el water = 1 ei

Psylliumschil:

Gemalen psylliumschil of vlozaad kun je in een blender vermalen en in water laten opzwellen tot vele malen zijn oorspronkelijke grootte. De 'soep' die je zo krijgt, is ideaal om je deeg te binden. 1 el psylliumschil + 200 ml water = 1 ei

Andere alternatieven:

  • Haver: 3-4 el (fijne) havervlokken of haverzemelen = 1 ei

  • Maizena: 1 el maizena + 3 el water = 1 ei

  • Sojameel: 1-2 el sojameel + 1-2 el water = 1 ei
  • Azijn: 1-2 el azijn = 1 ei
  • Zijden tofoe: 50-60 g zijden tofoe = 1 ei

  • Johannesbroodpitmeel: 1 el = 1 ei

#bakewithdroetker

Cookie beleid

We zouden het fijn vinden als u ermee instemt dat wij en onze partners cookies en vergelijkbare technologieën mogen gebruiken om te begrijpen hoe u onze website gebruikt. Hierdoor kunnen wij uw gebruikersgedrag beter begrijpen en onze website hierop afstemmen. Verder willen wij en onze partners deze gegevens gebruiken voor gepersonaliseerde aanbiedingen op hun platforms. Als u hiermee akkoord gaat, klikt u op "Akkoord". Raadpleeg ons privacybeleid voor gedetailleerde informatie. U kunt op elk moment van gedachten veranderen en uw toestemming terug intrekken.

Noodzakelijke Cookies

We hebben deze cookies en vergelijkbare technologieën nodig om de basisfuncties van onze website mogelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld het opslaan van deze instellingen. Dit is strikt noodzakelijk daarom u dit niet kunt uitschakelen.

Altijd actief

Analytics en personalisatie

Daarnaast willen we graag meer weten over hoe u onze website gebruikt om deze voor u en andere gebruikers te optimaliseren. Hiervoor gebruiken we cookies en vergelijkbare technologieën die het gebruikersgedrag in kaart brengen en zo helpen om ons aanbod voor jou te verbeteren.

Ja

Nee

(Re-) Marketing / gegevensuitwisseling met derden

Om ervoor te zorgen dat we onze marketingcampagnes kunnen afstemmen op uw behoeften, verzamelen we hoe u op onze website komt en hoe u omgaat met onze advertenties. Dit helpt ons om niet alleen onze advertenties, maar ook onze inhoud nog beter voor u te maken. Onze marketingpartners gebruiken deze informatie ook voor hun eigen doeleinden, bijv. om uw account of profiel op hun platform te personaliseren.

Ja

Nee