Flag
Bakken zonder gluten

Ook zonder tarwemeel kan gebak lekker zijn. Ook hier bestaan er alternatieven. Je kunt gluten vermijden door weg te blijven van volkorentarwe, roggemeel, gerst of trendy graansoorten zoals tweekoren, spelt, kamut of eenkoren. Bak je het liefst een taart waarvan ook mensen met glutenintoleranties of coeliakie kunnen smullen?


Ga dan meteen aan de slag met deze glutenvrije meelsoorten: boekweit, teff, gierst, rijst, mais, haver, kokosnoot, weegbree en nog veel meer. Omdat ze geen van allen gluten bevatten, hebben bijvoorbeeld broodrecepten niet veel aanpassingen meer nodig. Experimenteer met de verschillende meelsoorten. Zo ontdek je hoe ze zich gedragen tijdens het bakken en of je tarwemeel kunt vervangen door een ander meel naar keuze, in een verhouding van 1 op 1. Het enige nadeel: je gebak rijst minder goed dan met meel dat wel gluten bevat. Maar de smaak blijft top!

 

Veel plezier in de keuken, want 'vrij van' bakken kan heel gemakkelijk en vooral heel lekker zijn! #bakewithdroetker

Bakken zonder gluten - de alternatieven

Picture -

Amandelmeel:

Bestaat uit fijngemalen amandelen en geeft het deeg een prachtige textuur. Amandelen hebben een zeer hoog eiwitgehalte en lenen zich perfect voor de bereiding van zoet gebak. Je maakt dit meel ook gemakkelijk zelf. Maal de geblancheerde of rauwe en ongepelde amandelen gewoon fijn met een mixer.

Sojameel:

Van deze allrounder kun je zelfs meel maken! We kennen soja van tofoe, sojadrinks en vleesvervangers, maar nu dus ook van sojameel. Het is rijk aan vezels en eiwitten.

Ca. 75 g meel = 100 g tarwemeel (type 405)

Kikkererwtenmeel:

Deze meel is gemaakt van gepelde kikkererwten. Veel mensen kennen kikkererwten van het beroemde hartige gerecht 'falafel'. Het meel ervan leent zich perfect voor hartig deeg, maar geeft ook zoet deeg een bijzondere twist.

Hazelnootmeel:

Alweer een notenmeel, maar met een sterkere smaak en meer karakter deze keer. Let hier wel op met allergieën en vraag mensen er vooraf naar, om zeker te zijn.

Rijstmeel/maismeel:

Rijst en mais komen uit verschillende werelddelen, maar zijn beide essentiële voedingsmiddelen. Het mag dan ook niet verbazen dat er meel van wordt gemaakt. Rijstmeel is al goed ingeburgerd in de glutenvrije keuken en is perfect voor zoet gebak. Het meel heeft een fijne structuur en een milde, nootachtige smaak. Maismeel wordt gemaakt van gepelde maiskorrels en heeft een sterkere, meer unieke smaak. Het is niet zo fijn van structuur en heeft een opvallende, gele kleur. Beide soorten zijn geschikt voor bakrecepten.

Andere alternatieven:

  • Boekweitmeel: hoewel de botanische naam Fagopyrum 'beuktarwe' betekent, heeft boekweit niets met tarwe te maken. Dit meel bevat geen gluten, heeft een aromatische notensmaak en verricht wonderen in zoet en hartig gebak.

  • Teffmeel: komt uit Ethiopië en wordt gemaakt van liefdesgras of volkorengierst. Het heeft een licht zoete smaak en bevat veel mineralen.

  • Havermeel: zijn hartige smaak leent zich perfect voor brood. Toch combineer je havermeel het best met een andere meelsoort, omdat het op zich vrij bitter smaakt. Ga op zoek naar gecertificeerde glutenvrije haver, want commercieel geproduceerde haver kan sporen van gluten uit het productieproces bevatten.

#bakewithdroetker

Picture -

Picture -

Picture -

Volg ons en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws!
Volg ons op social media!