voor het recept Gevlochten broodmandje
1 kg | bloem |
2 zakjes | Dr. Oetker Gist |
snufje | zout |
150 g | suiker |
1 zakje | Dr. Oetker Vanillesuiker |
2 ml | citroenaroma |
2 | eieren |
50 g | boter (gesmolten) |
500 ml | melk |
1 | ei |
100 g | poedersuiker |
2 - 3 eetl. | water (heet) |
Elektrische oven: 180° (voorverwarmd) / Gasoven: Stand 3 – 4 (voorverwarmd) / Baktijd voor het mandje: 35 - 40 minuten
Elektrische oven: 180° (voorverwarmd) Gasoven: Stand 3 – 4 (voorverwarmd) Baktijd voor de losse onderdelen: ca. 25 minuten
Zeef de bloem boven een mengkom. Meng zorgvuldig de gist eronder en maak een kuiltje in het midden. Doe het zout, suiker, gevanillineerde suiker, citroenaroma, eieren, boter en melk erin. Klop het geheel met de mixer met kneedhaken op de hoogste stand tot het deeg van de kom loslaat en blazen trekt. Dek de mengkom af met een keukenhanddoek en laat het deeg in een warme ruimte rijzen tot het in volume verdubbeld is.Kneed nogmaals goed door.
Verdeel het deeg in 26 gelijke stukken en maak er als volgt een mandje van. Vorm van 16 stukken een rolletje van ca. 30 cm lang. Begin vanuit het midden een 'matje' te vlechten. Beboter de buitenkant van een ovenvaste schaal (17 cm ). Leg het gevlochten deegmatje erop zodat er een mandje ontstaat en snijd de overhangende delen eraf. Draai 2 strengen die zo lang zijn als de omvang van de schaal om elkaar. Zet het mandje met de bolle kant naar boven op de bakplaat. Druk de in elkaar gedraaide strengen deeg om het mandje.
Maak voor de sokkel een vlecht van 3 rolletjes van 40 cm lang. Vouw van aluminiumfolie een ring en leg de vlecht erlangs. 'Plak' het deeg vast met een losgeklopt ei. Maak voor de rand bovenop een vlecht van 3 rolletjes van 60 cm lang en plak deze ook vast met een losgeklopt ei. Draai voor het hengsel 3 rolletjes tot een koord. Steek er een stukje dun ijzerdraad door, buig het deeg in de vorm van een hengsel en laat het ijzerdraad voor de bevestiging aan de mand aan de uiteinden een stukje uitsteken.
Leg alle deegonderdelen op de beboterde bakplaat, bestrijk ze met losgeklopt ei en zet de bakplaat midden in de hete oven. Laat het mandje na het bakken goed afkoelen.
Roer voor het glazuur de poedersuiker met het water tot een gladde massa. Stel van de losse deegonderdelen met het glazuur het mandje samen.
Per portie / stuk | Per 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
22730
kJ
5429 kcal |
1122
kJ
268 kcal |
Vetten | 84.41 g | 4.17 g |
Koolhydraten | 399.84 g | 19.74 g |
Eiwitten | 724.23 g | 35.75 g |
We zouden het fijn vinden als u ermee instemt dat wij en onze partners cookies en vergelijkbare technologieën mogen gebruiken om te begrijpen hoe u onze website gebruikt. Hierdoor kunnen wij uw gebruikersgedrag beter begrijpen en onze website hierop afstemmen. Verder willen wij en onze partners deze gegevens gebruiken voor gepersonaliseerde aanbiedingen op hun platforms. Als u hiermee akkoord gaat, klikt u op "Akkoord". Raadpleeg ons privacybeleid voor gedetailleerde informatie. U kunt op elk moment van gedachten veranderen en uw toestemming terug intrekken.
We hebben deze cookies en vergelijkbare technologieën nodig om de basisfuncties van onze website mogelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld het opslaan van deze instellingen. Dit is strikt noodzakelijk daarom u dit niet kunt uitschakelen.
Daarnaast willen we graag meer weten over hoe u onze website gebruikt om deze voor u en andere gebruikers te optimaliseren. Hiervoor gebruiken we cookies en vergelijkbare technologieën die het gebruikersgedrag in kaart brengen en zo helpen om ons aanbod voor jou te verbeteren.
Ja
Nee
Om ervoor te zorgen dat we onze marketingcampagnes kunnen afstemmen op uw behoeften, verzamelen we hoe u op onze website komt en hoe u omgaat met onze advertenties. Dit helpt ons om niet alleen onze advertenties, maar ook onze inhoud nog beter voor u te maken. Onze marketingpartners gebruiken deze informatie ook voor hun eigen doeleinden, bijv. om uw account of profiel op hun platform te personaliseren.
Ja
Nee