Voor het kruimeldeeg: snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de pulp eruit. Leg het stokje opzij. Kneed de boter, glazuursuiker en vanillepulp met het kneedstuk van je handmixer. Voeg het ei en de bloem toe en kneed alles tot een glad deeg. Wikkel het deeg in folie en laat het ongeveer een uur rusten in de koelkast.
Mix frambozen, suiker, citroenaroma en 30 ml water in een kom met hoge randen en laat het mengsel even rusten.
Kneed het kruimeldeeg nog even, strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit in een cirkel van ongeveer 3 mm dik. Leg het deeg in de taartvorm (Ø 26 cm) en druk de randen licht aan. Snij het overtollige deeg weg (hiervan kun je bijvoorbeeld koekjes maken). Prik voldoende gaatjes in de bodem met een vork en zet de taartbodem ongeveer 15 minuten in de koelkast om af te koelen.
Verwarm de oven voor (boven-/onderwarmte: 180 °C). Bedek het kruimeldeeg met bakpapier en giet er bakparels in als gewicht. Bak ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Neem de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier en de erwten en bak het deeg nog ongeveer 15 minuten tot het goudbruin is. Zet opzij om af te koelen, neem de taartbodem uit de bakvorm en leg de bodem op een dienblad.
Positie rooster: In het midden
Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 180 °C
Pureer de frambozen fijn met een staafmixer en zeef ze om de zaadjes te verwijderen. Roer het eigeel, het zetmeel en 3 el water in een apart kommetje tot een glad geheel. Roer de frambozen en het lege vanillestokje om op een matig vuur. Giet het eimengsel erbij, roer om en breng het mengsel op een matig vuur aan de kook. Laat dit ongeveer 1 minuut pruttelen. Neem de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit, voeg de boter toe en mix met een staafmixer. Verdeel de vulling met een deegspatel over het kruimeldeeg, strijk het en laat de taart ongeveer 10 minuten afkoelen op kamertemperatuur. Zet de taart daarna nog 20 minuten in de koelkast om verder af te koelen.
Voor de ganache: snij de chocoladein kleine stukjes en leg ze in een kom met hoge randen. Verwarm de room in een pot op een matig vuur en giet deze over de gesmolten chocolade. Voeg de boter in klontjes toe. Pureer de ganache met een staafmixer tot een gladde, glanzende crème en giet deze over de frambozenvulling.
Leg de chocolade-eitjes of suikerboontjes op de taart en druk ze licht aan. Zet de taart ongeveer 20 minuten in de koelkast om af te koelen.
Vergelijkbare recepten
Bakken
Bakken
Bakken