Voor het deeg: was de kruiden, schud ze droog en hak ze fijn. Rasp de parmezaan fijn. Kneed de boter, parmezaan, kruiden, zout en peper, bloem, het eigeel en het bakpoeder tot een glad deeg met de deeghaak op een handmixer. Wikkel het deeg in folie en laat het ongeveer een uur rusten in de koelkast.
Schil intussen de wortelen. Snij ze in reepjes met een schilmes. Was de kruiden, schud ze droog en hak ze fijn. Snij de venkelsalami in reepjes. Verwarm de geklaarde boter in een pan op de hoogste hittestand. Leg de wortelen in de pan en bak ze ongeveer 3 minuten. Zet het kookvuur uit en roer de kruiden, room, melk, venkelsalami en eieren met een houten lepel onder de wortelreepjes. Breng de vulling op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verwarm de oven voor (boven-/onderwarmte: 180 °C). Kneed het deeg nogmaals grondig en verdeel het in twee delen. Leg ongeveer 260 g deeg opzij voor de bovenste korst. De rest van het deeg gebruik je voor de taartbodem. Die maak je als volgt: strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit in een cirkel van ongeveer 3 mm dik. Leg het deeg in de taartvorm (Ø 26 cm) en druk de randen licht aan. Verwijder het overtollige deeg van de randen en leg deze restjes bij het deeg voor de bovenkorst. Bedek de taartbodem met bakpapier, giet er gedroogde erwten in als gewicht en bak het deeg 10 minuten in het midden van de oven. Verwijder de gedroogde erwten en het bakpapier en bak de deegbodem nog 8 minuten.
Positie rooster: In het midden
Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 180 °C
Voor de bovenkorst: was de kruiden, schud ze droog en pluk de blaadjes van de steeltjes. Hak de peterselie in ongeveer 1 cm lange staafjes. Rol de rest van het deeg uit op een licht met bloem bestrooid werkblad en gebruik een uitsteekvorm om er een zeshoek uit te snijden. Bestrijk de zeshoek met eiwit en strooi er de kruidenblaadjes of -steeltjes over. Bestrijk vervolgens ook de blaadjes met eiwit.
Giet de vulling in de taart en verdeel ze gelijkmatig over de taartbodem. Duw de zeshoek lichtjes op de vulling. Verwijder het overtollige deeg aan de randen.
Bak de worteltaart ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot deze goudbruin kleurt. Neem de taart uit de oven, zet ze even op een taartrooster om af te koelen en haal ze dan voorzichtig uit de bakvorm. Dien de taart warm op.
Vergelijkbare recepten
Bakken
Bakken
Bakken