Hartige paastaart

(0)
Wat vind jij van dit recept? Bedankt voor je mening
    (Niet echt mijn smaak)
    (Kan beter)
    (Goed)
    (Leuk)
    (Heerlijk!)

Deze hartige biscuit met een decoratie die verbazingwekkend lijkt op echt mos zal je doen versteld staan!

ongeveer 10 porties

moeilijk 70 min.

Ingrediënten

Ingrediënten

voor het recept Hartige paastaart

Voor de biscuit:

een beetje citroenmelisse
2 limoenen
300 g zachte boter
½ eetl. citroensap
5 eieren
300 g suiker
1 ½ zakjes Dr. Oetker Bourbon Vanille Suiker
60 ml zonnebloemolie
350 g bloem
5 koffiel. Dr. Oetker Backin Bakpoeder
snufje zout

Voor de botercrème:

200 g suiker
4 eiwitten
snufje zout
350 g zachte boter
1 Dr. Oetker Vanillestokje
1 limoen
½ flacon Dr. Oetker Citroenaroma
175 g limoenconfituur

Voor de siroop:

100 ml water
100 g suiker
een beetje citroenmelisse
½ flacon Dr. Oetker Citroenaroma
snufje zout

Voor de mos decoratie:

4 eieren
52 g poedersuiker
120 g honing
100 g bloem
4 koffiel. Dr. Oetker Backin Bakpoeder
15 verpakkingen Dr. Oetker Kleurstoffen

Voor de decoratie - chocolade nest:

80 g chocolade, puur
30 g glasnoedels (vermicelli of mie)
chocolade eitjes

Voor de decoratie - gravend paashaasje:

50 g witte chocolade
90 g marsepein
1 eetl. poedersuiker
een beetje voedingskleurstof (roze)

Bereidingswijze

Bereiding

1

Voor de biscuit

Verwarm de oven voor (boven-/onderwarmte: 175 °C). Voor de biscuit: was de citronella, schud deze droog, pluk de blaadjes van de steeltjes en snipper ze grof. Was de citroenen in warm water. Droog af en rasp de schil. Pers het sap eruit.   

Elektrische oven: 175 °C

2

Doe de boter en suiker in een grote mengkom en klop tot een licht, romig geheel met het gardeopzetstuk van je handmixer (hoogste stand). Giet al roerend het citroenzuur, het ei, de vanillesuiker, de citroentijm, de citroenzeste, het citroensap en de olie erbij en klop het geheel nog ongeveer 3 minuten op.

3

Meng bloem en bakpoeder, zeef en roer ze door het botermengsel met het gardeopzetstuk van de handmixer. 

4

Bedek twee springvormen (elk Ø 20 cm) met bakpapier. Verdeel het mengsel in twee helften en verdeel deze gelijkmatig over de springvormen. Bak ze ongeveer 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleuren. Neem ze uit de oven, draai ze ondersteboven en leg ze op een taartrooster om af te koelen. 

5

Voor de botercrème

Voor de botercrème: meng eiwit, suiker en zout met een garde in een metalen of glazen kom en zet de kom in een bad met warm water. Roer geleidelijk tot het mengsel een temperatuur van ongeveer 65 °C bereikt en de suiker volledig opgelost is. 

6

Klop het eiwit ongeveer 7 minuten op met het gardeopzetstuk van je handmixer (hoogste stand) tot het dik en romig is. Giet geleidelijk de boter bij het lauwe, geklopte eiwit en blijf kloppen tot het een gladde, gelijkmatige crème wordt. 

7

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de pulp eruit. Was de citroenen in warm water. Droog af en rasp de schil. Pers het sap eruit.

8

Meng de vanillepulp, het citroenaroma, de citroenzeste en het citroensap in de botercrème met het gardeopzetstuk van je handmixer. Zet het mengsel daarna opzij. 

9

Voor de siroop

Voor de siroop: was de citroentijm en schud droog. Breng water, suiker, citroentijm, het lege vanillestokje, citroenaroma en zout aan de kook in een kleine pot (op de hoogste hittestand) en roer af en toe. Laat ongeveer 3 minuten pruttelen. 

10

Haal de biscuits uit de bakvormen, maak ze indien nodig recht, verwijder het bakpapier en snij elke biscuit horizontaal doormidden, zodat je vier biscuitschijven hebt. (Wil je een gravend paashaasje als decoratie maken, leg dan een van de vier schijven opzij en gebruik de andere drie om de taartlagen te maken.) Leg één schijf op een dienblad. Haal de citroentijm en het vanillestokje uit de siroop. Verdeel de citroenjam en siroop in vier porties. Verdeel de botercrème in vijf porties en hou één portie opzij voor de afwerking. Smeer afwisselend ¼ van de siroop en daarna citroenjam op elke biscuitschijf en bedek uiteindelijk de bovenkant gelijkmatig met botercrème. Voor de tweede, derde en vierde schijf doe je het volgende: Leg de schijf op de taart, giet er rijkelijk siroop over, bedek gelijkmatig met citroenjam en daarna met botercrème. Zodra je klaar bent, zet je de taart ongeveer 20 minuten in de koelkast om af te koelen.
 

11

Voor de mos decoratie

Voor het mos: scheid de eieren. Klop het eigeel met honing in een kom op tot een licht, romig mengsel met behulp van het gardeopzetstuk van je handmixer. Klop het eiwit, het zout en de glazuursuiker in een kom op tot een dik mengsel met behulp van het gardeopzetstuk van je handmixer. Schep het eigeel door het opgeklopte ei. Meng bloem en bakpoeder, zeef ze en schep ze daarna door het eimengsel. Kleur het mengsel groen. Gebruik slechts zoveel bruine kleurstof als nodig om een marmereffect te creëren.

12

Giet het mengsel in vier microgolfovenschaaltjes en bak het ongeveer anderhalve minuut in de microgolfoven bij 800 W. Zet het mos opzij om af te koelen en maak klompjes met verschillende groottes.

13

Smeer de rest van de botercrème over de rand van de biscuit (voor het gravende paashaasje: zet ongeveer 50 g van deze botercrème opzij) en bedek de zijkanten met het mos. 

14

Decoratie - Chocoladenest met eitjes

1.      Draai een glas ondersteboven, bedek het met folie en zet het in de diepvriezer. Snij de couverture in fijne stukjes, doe 2/3 ervan in een kom en laat de chocolade smelten in een bad met warm water (smelt op een matig vuur). Neem de gesmolten couverture van het vuur en roer de resterende couverturestukjes erdoor tot ook deze gesmolten zijn.
 
2.      Breek de glasnoedels in reepjes van ong. 2 cm en schep ze voorzichtig door de couverture met een spatel.
 
3.      Gebruik je handen of een vork om de glasnoedels rond het glas te schikken en laat de couverture opstijven in de diepvriezer.
 
4.      Verwijder de folie voorzichtig van het nest en leg het nest op de mostaart. Vul het met paaseitjes. 

15

Decoratie - gravend paashaasje

1.      Voor de oortjes: snij de couverture in fijne stukjes, doe 2/3 ervan in een kom en laat de chocolade smelten in een bad met warm water (smelt op een matig vuur). Neem de gesmolten couverture van het vuur en roer de resterende couverturestukjes erdoor met een spatel tot ook deze gesmolten zijn.
 
2.      Giet de couverture in een spuitzak en teken twee hazenoortjes op het bakpapier. Laat de couverture opstijven.
 
3.      Verkruimel het resterende citroentaartdeeg en kneed dit met een lepel onder de resterende botercrème (50 g). Bedek een halfrond kommetje (Ø 10,5 cm; volume 220 ml) met aluminiumfolie. Voeg de taartmengeling toe, strijk deze glad en laat minstens 30 minuten rusten.
 
4.      Voor het lichaam en de pootjes: kneed marsepein en glazuursuiker tot één geheel met je handen. Snij 35 g marsepein af en kleur 5 g marsepein met een beetje roze kleurstof. Maak acht kleine en twee iets grotere balletjes voor de achterpootjes. Verdeel de rest in drie gelijke delen. Gebruik 10 g voor de staart: maak een balletje en knip er een paar keer in met een schaar. Rol het daarna met je handen weer op tot een onregelmatig balletje. Gebruik de resterende 20 g om twee pootjes te maken met je handen en leg deze opzij. Rol de rest van de marsepein (55 g) uit in een 2 mm dunne cirkel op een met glazuursuiker bestrooid werkblad. Neem de taart uit de vorm, verwijder de folie en maak met marsepein een ronde top. Zet deze in het midden van de taart.
 
5. Maak de marsepeinen top vochtig met een beetje water en duw er de chocolade-eitjes in. Plak de hazenstaart met een beetje water aan het midden van de top. Plak de roze balletjes met een beetje water in het midden van de pootjes. Zet vier kleine balletjes op elke poot. Maak de pootjes met een beetje water vast aan het lichaam. 

Gemiddelde voedingswaarden voor het recept: Hartige paastaart

Per portie / stuk Per 100 g / ml
Energie 4953 kJ
1183 kcal
1239 kJ
296 kcal
Vetten 72.23 g 18.06 g
Koolhydraten 91.73 g 22.93 g
Eiwitten 35.21 g 8.80 g
Cookie beleid

We zouden het fijn vinden als u ermee instemt dat wij en onze partners cookies en vergelijkbare technologieën mogen gebruiken om te begrijpen hoe u onze website gebruikt. Hierdoor kunnen wij uw gebruikersgedrag beter begrijpen en onze website hierop afstemmen. Verder willen wij en onze partners deze gegevens gebruiken voor gepersonaliseerde aanbiedingen op hun platforms. Als u hiermee akkoord gaat, klikt u op "Akkoord". Raadpleeg ons privacybeleid voor gedetailleerde informatie. U kunt op elk moment van gedachten veranderen en uw toestemming terug intrekken.

Noodzakelijke Cookies

We hebben deze cookies en vergelijkbare technologieën nodig om de basisfuncties van onze website mogelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld het opslaan van deze instellingen. Dit is strikt noodzakelijk daarom u dit niet kunt uitschakelen.

Altijd actief
Analytics en personalisatie

Daarnaast willen we graag meer weten over hoe u onze website gebruikt om deze voor u en andere gebruikers te optimaliseren. Hiervoor gebruiken we cookies en vergelijkbare technologieën die het gebruikersgedrag in kaart brengen en zo helpen om ons aanbod voor jou te verbeteren.

Ja

Nee

(Re-) Marketing / gegevensuitwisseling met derden

Om ervoor te zorgen dat we onze marketingcampagnes kunnen afstemmen op uw behoeften, verzamelen we hoe u op onze website komt en hoe u omgaat met onze advertenties. Dit helpt ons om niet alleen onze advertenties, maar ook onze inhoud nog beter voor u te maken. Onze marketingpartners gebruiken deze informatie ook voor hun eigen doeleinden, bijv. om uw account of profiel op hun platform te personaliseren.

Ja

Nee