Flag
Kerstmis
Een geschenk gemaakt met veel liefde

Niets zo hartverwarmend als een zelfgemaakt cadeautje. Wie ontvangt er nu niet graag een cadeautje dat met veel liefde speciaal voor hem of haar gemaakt werd?

We horen je al denken, super leuk idee, maar wat kan ik dan klaarmaken? Hieronder je inspiratie voor succes!

#BakewithdrOetker

Recht uit je hart!
#BakewithdrOetker

Picture -

Populaire chocoladegeschenken

Een cadeautje geven maakt je vaak gelukkiger dan een cadeautje krijgen. En als je je cadeau zelf met liefde hebt gemaakt en ingepakt, is het nog leuker!

De populairste chocoladegeschenken zijn pralines en confiserie. Reden genoeg om deze twee categorieën nader te bekijken, dus. Pralines en confiserie zijn 'hapklare' chocoladeverwennerijen met een vulling van nougat, marsepein, noten, ganache of iets soortgelijks. Pralines bevatten minstens 25 % chocolade. Alles wat minder chocolade bevat, is confiserie.

Enkele bekende voorbeelden van confiserie:

Petitfours: Petitfours zijn een traditioneel Franse soort confiserie. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen droge petit fours secs en petit fours frais met een glazuurlaagje. Beide varianten worden uit bladerdeeg gesneden, gevuld met room of marsepein en in sommige gevallen prachtig afgewerkt met glazuur.

Rumballetjes: Deze balletjes zijn bedekt met hagelslag en gemaakt van vet, suiker, chocolade, cacao en rum (of rumaroma). Ze zijn klein, hebben een dichte textuur en smaken overheerlijk.

Picture -

Zelf pralines en chocolaatjes maken

Als je zelf een kunstwerkje van chocolade wilt maken, is het essentieel dat je eerst met het materiaal leert werken, zodat alles perfect is wanneer je klaar bent. Om te beginnen gebruik je altijd couverturechocolade, want deze bevat de fijnste cacao. Aan andere chocoladesoorten wordt vaak vet toegevoegd, waardoor de chocolade klonterig kan worden tijdens het tempereren. Wat heb je verder nodig? De juiste temperatuur, het goede materiaal en een beetje geduld.

Benodigdheden

Als je met chocolade wilt werken, heb je het volgende nodig:

Weegschaal
Chocolade en pralines maken lijkt een beetje op bakken: het sleutelwoord is 'precisie' en het is erg belangrijk dat je precies de juiste hoeveelheden gebruikt. We raden je aan om een digitale weegschaal te gebruiken, want zo weet je dat de hoeveelheden absoluut correct zijn.

Thermometer
Couverturechocolade smelten is een delicaat proces waarbij je exact de juiste temperatuur moet aanhouden. Een digitale thermometer is dus een must-have.

Bain-marie
Chocolade tempereren doe je het best 'au bain-marie': in een roestvrijstalen kom die in een pot water hangt. De kom moet gedeeltelijk in de pot ondergedompeld zijn, maar de bodem van de kom mag de bodem van de pot niet raken.

Koelrek
Idealiter leg je je pralines op een koelrek of rooster en overgiet je ze met een vloeiende beweging met chocolade. Zo bedek je ze met een gelijkmatig laagje en kan de overtollige chocolade van de pralines druipen zonder een dikke laag aan de onderkant van de praline te vormen.

Pralinevormpjes:
Met behulp van mallen kun je zelf vulbare 'chocoladekommetjes' maken, maar dat proces is vrij complex. Het is gemakkelijker om ze te kopen, waarna je ze zelf naar smaak vult en afwerkt.

Mallen voor chocoladerepen
Voor een consistent resultaat kun je online chocolademallen van silicone bestellen. De chocoladerepen die je hiermee maakt, kun je zelf met liefde versieren.

Juist tempereren

Voordat je pralines met een chocoladelaagje kunt bedekken, confiserie kunt maken of chocolade in een mal kunt gieten, moet je je couverture smelten. Het is essentieel dat je deze goed tempereert, want anders kan de chocolade klonterig worden, zijn glans verliezen of zelfs een wit laagje krijgen na het afkoelen.

Verwarm eerst ongeveer 80 % van de couverturechocolade au bain-marie tot 40-45 °C. Zeker witte couverture mag nooit warmer dan dat worden, anders kunnen de melkeiwitten ervoor zorgen dat de chocolade gaat klonteren.

Giet vervolgens de gesmolten couverture uit de kom en voeg geleidelijk de fijngesneden rest van de couverture toe, tot het geheel tot ongeveer 26-28 °C afgekoeld is. 

Giet vervolgens de gesmolten couverture terug in de au-bain-mariepan en verwarm deze tot een verwerkingstemperatuur van 29-33 °C. Blijf intussen goed roeren.

Afkoelen

Laat de chocolade volledig afkoelen voordat je van je heerlijke creaties gaat smullen of ze als cadeautje inpakt. Je kunt de chocolade om het even waar laten afkoelen, zolang de temperatuur niet hoger is dan 20 °C, er geen vocht of stof bij kan en hij niet in het zonlicht staat.

Laat de chocolade gewoon rusten. Verplaats hem niet en raak hem niet aan. Het duurt ongeveer twee uur tot de chocolade afgekoeld is. Tijdens het afkoelen krimpt hij een beetje, waardoor je hem achteraf gemakkelijk uit de vorm kunt halen.

Chocolade bewaren

Chocolade bewaar je op een droge plek die niet te warm of koud is. Vooral witte chocolade neemt snel geuren op en moet dus luchtdicht worden verpakt of op een veilige afstand van voedsel met een sterke geur (zoals kaas of uien) worden bewaard.

Picture -

Welke vorm maak ik?

Chocoladegeschenkjes kun je in elke denkbare vorm en kleur maken. Als pralines te moeilijk zijn, maar chocoladerepen te eenvoudig, dan vind je hier vast de inspiratie die je nodig hebt.

Cake pops

Cake pops worden meestal gemaakt van cake en bijvoorbeeld roomkaas. Door die twee ingrediënten te mengen, krijg je een bewerkbare massa. Zet de balletjes op houten stokjes, laat ze afkoelen, bedek ze met een laagje chocolade of glazuur en laat je creativiteit de vrije loop voor de afwerking. Ontdek onze Cakepopsrecepten.

Koekjes

Welke soort je ook maakt, koekjes zijn altijd een leuk geschenk. Bak je ze traditioneel, geef je ze een gekke vorm of decoreer je ze op een originele manier? Jij kiest! Wij geven je alvast enkele leuke suggesties voor chocoladekoekjes.

Chocoladelikeur

Sommige soorten sterkedrank, zoals rum en amaretto, zijn perfect om zelf je eigen likeur te maken. Volg bijvoorbeeld dit basisrecept voor een romige likeur:

1 ei, 100 ml zware room, 100 ml gecondenseerde melk, 30 g suiker, de zaadjes uit een vanillestokje, 100 ml sterkedrank (bijv. amaretto), 50 g chocolade

Smelt de chocolade met de suiker en de gecondenseerde melk in een steelpan. Voeg het ei toe en laat de mengeling op een matig vuur indikken. Voeg nu de room en sterkedrank toe en laat het geheel nog ongeveer vijf minuten indikken terwijl je roert.

Chocolademelk op een stokje

Ideaal om restjes chocolade te verwerken en een zoete, hartverwarmende lekkernij voor de koudste winterdagen. Hiermee kan je alle kanten uit. Ontdek hoe eenvoudig je Chocolademelk op een stokje kan maken.

Picture -

Duurzame verpakking

Zoals we allemaal weten, is er niets leuker dan cadeautjes geven! En om het nog leuker te maken, kun je je geschenkjes zelf maken en met liefde inpakken. Er zijn talloze manieren waarop je zelf een mooie verpakking kunt maken. Daarmee bespaar je niet alleen geld, maar zelfgemaakte verpakkingen zijn vaak ook beter voor het milieu.

Papieren zakken

Papieren lunchzakken zijn perfect om chocoladerepen te verpakken. Je kunt ze vooraf beschilderen of versieren. Maar je kunt ook voor een stijlvolle, bescheiden look gaan met een lint van natuurlijke vezels, zodat de chocolade de show steelt.

Kartonnen dozen

Kartonnen dozen kun je zelf vouwen of je kunt ze kant-en-klaar kopen. Wat ze zo speciaal maakt, is de decoratie: je kunt ze bijvoorbeeld prachtig afwerken met waterverf of handgeschreven tekst. Vind je je handschrift niet zo mooi? Kies dan voor een stempel: daarmee kun je ook mooie effecten creëren.

Metalen doosjes

Metalen doosjes kun je bij de meeste decoratiewinkels kopen. Ze zijn ideaal voor gevulde pralines, want in zo'n doosje kun je de pralines mooi op rijtjes presenteren én blijven ze beschermd tegen de buitenwereld. En wanneer de pralines op zijn, kan het doosje worden hergebruikt.

Glazen potten

Was oude confituurpotten goed uit en vul ze met lekkers. Het deksel kun je met lijm of stof bekleden. Beugelflesjes zijn ideaal voor likeur en kun je versieren met een strik en een handgeschreven etiket.

Picture -

Volg ons en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws!
Volg ons op social media!