Flag

Meringueboompjes

ongeveer 19 stukken
Gemiddeld
330
Leuke kleine kerstboompjes met sinaasappelcompote
Zie je het al voor je, de eerste sneeuwvlokken die uit de hemel neerdwarrelen? En wat is er net zo fijn en luchtig als die delicate vlokjes? Juist! Meringues. Samen trekken we naar een winters wonderland met deze zoete traktatie van opgeklopt eiwit! We maken ook minikerstboompjes van taartjes met...
Ingrediënten
Bereiding
Extra informatie
Nog meer informatie
Picture -
Picture -
BEOORDEEL DIT RECEPT
Wat vind je van dit recept?

Vergelijkbare recepten

Gelijkaardige recepten

Volg ons en blijf op de hoogte van al het laatste nieuws!
Volg ons op social media!
Picture - Hero image

Ingrediënten

Voor het deeg
135 gbloem
75 gboter (koud)
8 gDr. Oetker Bourbon Vanille Suiker
40 gpoedersuiker
1eidooier
Sinaasappelcompote
5oranges
1 koffiel.suiker
1 zakjeDr. Oetker Taartina
8kardamongraantjes
3steranijs
Meringue kerstboom
3eiwitten
snufjezout
½ koffiel.citroenzuur
150 gsuiker
1 verpakkingDr. Oetker Kleurstoffen (groen)
1 een beetjeDr. Oetker Glamour Mix
Botercrème
175 gzachte boter
75 gpoedersuiker
½ koffiel.kardamon (gemalen

Gemaakt met:

Picture - Dr. Oetker Bourbon Vanille Suiker
Picture - Dr. Oetker Taartina
Picture - Dr. Oetker Kleurstoffen (groen)
1

Voor het deeg

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed ze met de deeghaak van je handmixer tot een gladde massa. Rol het deeg uit, wikkel het in huishoudfolie en zet het minstens 30 minuten in de koelkast. 

2

Voor de compote

Voor de sinaasappelmoes: schil de sinaasappels en verwijder al het merg. Scheid vervolgens de partjes en pers sap uit de rest (ongeveer 130 ml). Meng de suiker en het glazuur in een steelpannetje en roer het sinaasappelsap, de kardemom en de steranijs erdoor tot je een homogene structuur krijgt. Breng het geheel al roerend aan de kook op het hoogste vuur en laat 30 seconden zachtjes pruttelen. Schep nu de sinaasappelpartjes erdoor. Haal dan de pan van het vuur en zet die opzij. 

3

Verwarm de oven voor (boven-/onderwarmte: 170 °C). Rol het deeg op een lichtjes bebloemd oppervlak uit tot een dikte van zo'n 0,3 cm en snij er cirkels uit (ø 6 cm). Leg de cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 13 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin kleuren. Laat ze vervolgens afkoelen. Zet de oventemperatuur lager (boven-/onderwarmte: 80 °C) voor de meringueboompjes.

Positie rooster: In het midden

Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 170 °C

4

Meringueboom

Klop voor de kerstboompjes van meringue het eiwit en het zout in een kom stijf met het gardeopzetstuk van je handmixer. Voeg geleidelijk de suiker toe. Blijf nog 5 minuten opkloppen tot de suiker volledig is opgelost en je een dik, romig mengsel krijgt. Meng nu het citroenzuur en de groene voedingskleurstof erdoor. Doe het opgeklopte eiwitmengsel in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit kerstboompjes met een diameter van 5 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Teken eventueel met een ronde uitsteekvorm vooraf vormpjes op het bakpapier. Versier de kerstboompjes met suikerhagel. Plaats ze vervolgens in het midden van de oven en laat ze ongeveer 3 uur drogen.

5

Botercrème

Klop voor de botercrème de boter, bloemsuiker en kardemom met het gardeopzet van je handmixer op tot een luchtig en romig mengsel. Doe de crème in een spuitzak met een rond spuitmondje. 

6

Haal de kardemom en steranijs uit de sinaasappelmoes. Spuit wat botercrème op elk gebakschijfje, smeer er wat sinaasappelmoes over en zet er een kerstboompje op. Dien onmiddellijk op of laat hoogstens 1 uur koelen. 


Tip

Je kunt de boompjes naar wens kleuren. Gouden, roze of gewoonweg witte boompjes? Welke kleur je ook kiest, je creaties maken deze kerst vast de tongen los bij de koffie. Heb je geen helder glazuur? Meng dan 1 eetlepel mais- of aardappelzetmeel of 1 theelepel agaragar met 1 eetlepel suiker en een vloeistof zoals water of sap. Voeg een beetje meer agaragar toe als het sap te zuur is.