Meringueboompjes

(0)
5 1 5
Wat vind jij van dit recept? Bedankt voor je mening
    (Niet echt mijn smaak)
    (Kan beter)
    (Goed)
    (Leuk)
    (Heerlijk!)

Leuke kleine kerstboompjes met sinaasappelcompote

ongeveer 19 stukken

enige ervaring gewenst 90 min.

Zie je het al voor je, de eerste sneeuwvlokken die uit de hemel neerdwarrelen? En wat is er net zo fijn en luchtig als die delicate vlokjes? Juist! Meringues. Samen trekken we naar een winters wonderland met deze zoete traktatie van opgeklopt eiwit! We maken ook minikerstboompjes van taartjes met een zanddeegbodem en een fruitige vulling van sinaasappelmoes. Met hun groene schuimtaartkruintjes vormen de meringueboompjes een heus eetbaar kerstbomenbos. Bovendien zijn ze een blikvanger op elke tafel als je ze met kleurrijke hagelslag versiert.

Ingrediënten

Ingrediënten

voor het recept Meringueboompjes

Voor het deeg:

135 g bloem
75 g boter (koud)
8 g Dr. Oetker Bourbon Vanille Suiker
40 g poedersuiker
1 eidooier

Sinaasappelcompote:

5 oranges
1 koffiel. suiker
1 zakje Dr. Oetker Taartina
8 kardamongraantjes
3 steranijs

Meringue kerstboom:

3 eiwitten
snufje zout
½ koffiel. citroenzuur
150 g suiker
1 verpakking Dr. Oetker Kleurstoffen (groen)
1 een beetje Dr. Oetker Glamour Mix

Botercrème:

175 g zachte boter
75 g poedersuiker
½ koffiel. kardamon (gemalen

Bereidingswijze

Bereiding

1

Voor het deeg

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed ze met de deeghaak van je handmixer tot een gladde massa. Rol het deeg uit, wikkel het in huishoudfolie en zet het minstens 30 minuten in de koelkast. 

2

Voor de compote

Voor de sinaasappelmoes: schil de sinaasappels en verwijder al het merg. Scheid vervolgens de partjes en pers sap uit de rest (ongeveer 130 ml). Meng de suiker en het glazuur in een steelpannetje en roer het sinaasappelsap, de kardemom en de steranijs erdoor tot je een homogene structuur krijgt. Breng het geheel al roerend aan de kook op het hoogste vuur en laat 30 seconden zachtjes pruttelen. Schep nu de sinaasappelpartjes erdoor. Haal dan de pan van het vuur en zet die opzij. 

3

Verwarm de oven voor (boven-/onderwarmte: 170 °C). Rol het deeg op een lichtjes bebloemd oppervlak uit tot een dikte van zo'n 0,3 cm en snij er cirkels uit (ø 6 cm). Leg de cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 13 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin kleuren. Laat ze vervolgens afkoelen. Zet de oventemperatuur lager (boven-/onderwarmte: 80 °C) voor de meringueboompjes.

Elektrische oven: 170 °C

Plaats in de oven: In het midden

4

Meringueboom

Klop voor de kerstboompjes van meringue het eiwit en het zout in een kom stijf met het gardeopzetstuk van je handmixer. Voeg geleidelijk de suiker toe. Blijf nog 5 minuten opkloppen tot de suiker volledig is opgelost en je een dik, romig mengsel krijgt. Meng nu het citroenzuur en de groene voedingskleurstof erdoor. Doe het opgeklopte eiwitmengsel in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit kerstboompjes met een diameter van 5 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Teken eventueel met een ronde uitsteekvorm vooraf vormpjes op het bakpapier. Versier de kerstboompjes met suikerhagel. Plaats ze vervolgens in het midden van de oven en laat ze ongeveer 3 uur drogen.

5

Botercrème

Klop voor de botercrème de boter, bloemsuiker en kardemom met het gardeopzet van je handmixer op tot een luchtig en romig mengsel. Doe de crème in een spuitzak met een rond spuitmondje. 

6

Haal de kardemom en steranijs uit de sinaasappelmoes. Spuit wat botercrème op elk gebakschijfje, smeer er wat sinaasappelmoes over en zet er een kerstboompje op. Dien onmiddellijk op of laat hoogstens 1 uur koelen. 

Tip

Je kunt de boompjes naar wens kleuren. Gouden, roze of gewoonweg witte boompjes? Welke kleur je ook kiest, je creaties maken deze kerst vast de tongen los bij de koffie. Heb je geen helder glazuur? Meng dan 1 eetlepel mais- of aardappelzetmeel of 1 theelepel agaragar met 1 eetlepel suiker en een vloeistof zoals water of sap. Voeg een beetje meer agaragar toe als het sap te zuur is.

Gemiddelde voedingswaarden voor het recept: Meringueboompjes

Per portie / stuk Per 100 g / ml
Energie 833 kJ
199 kcal
1344 kJ
321 kcal
Vetten 11.39 g 18.37 g
Koolhydraten 18.12 g 29.22 g
Eiwitten 5.99 g 9.66 g
Cookie beleid

We zouden het fijn vinden als u ermee instemt dat wij en onze partners cookies en vergelijkbare technologieën mogen gebruiken om te begrijpen hoe u onze website gebruikt. Hierdoor kunnen wij uw gebruikersgedrag beter begrijpen en onze website hierop afstemmen. Verder willen wij en onze partners deze gegevens gebruiken voor gepersonaliseerde aanbiedingen op hun platforms. Als u hiermee akkoord gaat, klikt u op "Akkoord". Raadpleeg ons privacybeleid voor gedetailleerde informatie. U kunt op elk moment van gedachten veranderen en uw toestemming terug intrekken.

Noodzakelijke Cookies

We hebben deze cookies en vergelijkbare technologieën nodig om de basisfuncties van onze website mogelijk te maken. Dit omvat bijvoorbeeld het opslaan van deze instellingen. Dit is strikt noodzakelijk daarom u dit niet kunt uitschakelen.

Altijd actief
Analytics en personalisatie

Daarnaast willen we graag meer weten over hoe u onze website gebruikt om deze voor u en andere gebruikers te optimaliseren. Hiervoor gebruiken we cookies en vergelijkbare technologieën die het gebruikersgedrag in kaart brengen en zo helpen om ons aanbod voor jou te verbeteren.

Ja

Nee

(Re-) Marketing / gegevensuitwisseling met derden

Om ervoor te zorgen dat we onze marketingcampagnes kunnen afstemmen op uw behoeften, verzamelen we hoe u op onze website komt en hoe u omgaat met onze advertenties. Dit helpt ons om niet alleen onze advertenties, maar ook onze inhoud nog beter voor u te maken. Onze marketingpartners gebruiken deze informatie ook voor hun eigen doeleinden, bijv. om uw account of profiel op hun platform te personaliseren.

Ja

Nee