Verwarm de oven voor (boven-/onderwarmte: 180 °C). Snij voor de biscuit de couverture in fijne stukjes en laat ze au bain-marie smelten op een matig vuur. Meng daarna de boter erdoor tot die ook gesmolten is. Klop met het gardeopzetstuk van je handmixer de eieren en het zout in een kom op tot een luchtig en romig mengsel. Voeg geleidelijk de suiker toe. Blijf nog eens 2 minuten verder kloppen. Meng de bloem, het cacaopoeder en het bakpoeder, zeef alles en schep daarna door het eimengsel. Roer nu het mengsel van de couverture en de boter erdoor.
Temperatuur oven met boven- en onderwarmte: 180 °C
Giet het mengsel in een met bakpapier beklede springvorm en bak het ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Positie rooster: In het midden
Maak voor de botercrème eerst een pudding. Meng daarvoor de bloemsuiker, eidooiers, maizena en 6 eetlepels melk. Rasp de tonkabonen en kook ze met de rest van de melk in een pan. Haal vervolgens de pan van het vuur en giet het mengsel door een zeef in een andere pan. Meng het ei- en maizenamengsel erdoor, zet de pan weer op het vuur en laat alles 1 minuut op een laag vuur pruttelen terwijl je voortdurend roert. Haal de tonkapudding van het vuur, dek af met huishoudfolie en laat volledig afkoelen bij kamertemperatuur.
Verwijder de bodem van de springvorm en het bakpapier. Snij het gebak nu horizontaal door, zodat je drie gelijke lagen krijgt. Leg de onderste laag op een taartkarton en doe er een taartring omheen.
Doe voor de moes de kersen, suiker, kaneel, nootmuskaat en kruidnagels in een pan en breng het geheel op het hoogste vuur aan de kook. Roer het water en de maizena tot een glad mengsel en meng dat door de kersen. Laat ongeveer 1 minuut pruttelen terwijl je roert. Verdeel de moes over de onderste laag en strijk glad. Leg nu de tweede laag erop.
Klop om de botercrème af te werken de boter met de garde van je handmixer op tot een luchtige massa en voeg vervolgens het tonkapuddingmengsel lepel per lepel toe. Smeer 1/3 van de tonkabotercrème gelijkmatig over de tweede laag en leg de derde laag erop. Druk die zachtjes aan en bestrijk dun met 1 eetlepel van de botercrème. Laat de taart ongeveer 40 minuten afkoelen.
Doe voor de versiering 4 eetlepels botercrème in een spuitzak met een stervormig spuitmondje. Verwijder de taartring en strijk de rest van de botercrème op de bovenkant en zijkanten glad met een paletmes. Laat minstens 1 uur afkoelen.
Voor de lolly's: laat de gekookte snoepjes smelten in een kleine pan, op een zacht vuurtje. Schik de cakepopstokjes op bakpapier en giet het gesmolten zoete mengsel over het uiteinde van de stokjes. Voeg naar wens suikerhagel, parels en versieringen toe, en laat opstijven. Steek de lolly's kort voor het serveren in de taart, spuit er rozetten van botercrème op en versier de taart met nog meer suikerhagel.
Let wel op: de boter en de tonkapudding moeten op kamertemperatuur zijn, anders kan de boter schiften. Gebeurt dat toch? Warm de tonkabotercrème dan kort op en klop ze opnieuw stijf. Bak de biscuit de dag ervoor en laat die afkoelen. Dan is de biscuit makkelijker te snijden.
Vind je geen tonkabonen? Breng de botercrème dan op smaak met een heel vanillestokje of met vanille-extract.
Vergelijkbare recepten
Bakken
Bakken
Bakken