Cookies op de Dr. Oetker -website

Deze website plaatst cookies voor het analyseren en verbeteren van de website, door ons en onze partners. 

Verder gebruik van deze site (door klikken, navigeren, scrollen) of verwijderen van deze cookie wordt beschouwd als toestemming voor de toepassing en het gebruik van cookies. Voor meer informatie over cookies en hoe u ze kunt verwijderen, bekijk ons privacybeleid.

 

Gevlochten brood

Gevlochten gistdeegbrood

ongeveer 20 sneetjes

enige ervaring gewenst 40 min.

Ingrediënten:

Ingrediënten:

voor het recept Gevlochten brood

Gistdeeg:

680 g bloem
1 zakje Dr. Oetker Gist
120 g poedersuiker
1 zakje Dr. Oetker Pudding Vanille
snufje zout
½ flacon Dr. Oetker Citroenaroma
½ flacon Dr. Oetker Rumaroma
2 eieren
370 ml melk (lauwwarm)
70 g zachte boter

Voor het bestrijken en bestrooien:

1 ei
1 eetl. melk
enkele pistachenoten (fijngehakt)
enkele amandelen (fijngehakt)

preparation

Bereiding

1

Gistdeeg

Zeef de bloem samen met de gist in een mengkom en meng goed. Voeg de resterende ingrediënten na elkaar toe en kneed met behulp van de handmixer (deeghaken) tot een glad deeg. Dek af en laat op een warme plaats rijzen tot het deeg twee keer zo hoog is

2

Kneed het deeg na het rijzen kort opnieuw op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en laat ze ca. 5 minuten rusten. Rol ze  uit in strengen van ca. 50 cm en laat ze opnieuw even rusten. Leg de vier strengen kruiselings zodat er in het midden een vierkantje ontstaat. Plaats hiervoor twee strengen dwars op het werkoppervlak. Kruis vervolgens de andere twee strengen in de lengte over de dwarse strengen. Neem de onderste dwarsstreng en til deze over de rechter langsstreng en de bovenste dwarsstreng over de linker langsstreng. Het resultaat lijkt op een diamant. Beginnend vanuit het midden strekken twee strengen zich naar rechts uit, twee naar beneden, twee naar links en twee naar boven.
 

3

Begin het vlechten  met een van de bovenliggen strengen onder een andere streng, bijvoorbeeld op de streng rechtsboven. Neem deze streng en plaats deze over de aangrenzende onderliggend streng met de klok mee. Herhaal dit proces met alle strengparen. Wanneer je terug bent waar je bent begonnen, begin je het proces opnieuw tegen de klok in. Plaats hiervoor de bovenliggende streng van recht op de onderliggende streng. Ga naar de volgende streng en plaats deze over de aangrenzende streng enzovoort. Herhaal het proces nog een keer. Doe het dan een derde keer in de tegenovergestelde richting. Schuif gewoon de uiteinden onder de knopen en druk het vast. 

4

Leg het gevlochten brood op een ingevette bakplaat (30 x 35 cm). Klop het ei los samen met de melk en bestrijk hiermee de bovenkant. Dek deze af en laat gedurende ca. 15 min. rijzen op een warme plaats.

5

Bestrijk de bovenkant nogmaals met het ei-melk mengsel en bestrooi deze met de fijngehakte pitschenootjes en amandelnootjes. 

Bak het gevlochten brood in het onderste gedeelte van de voorverwarmde oven.

Elektrische oven: 180 °C

Heteluchtoven: 160 °C

Baktijd: ongeveer 45 minuten

Dit gevlochten brood kan je max. 3 dagen afgedekt bewaren.

Gemiddelde voedingswaarden voor het recept: Gevlochten brood

Per portie / stuk Per 100 g / ml
Energie 435kJ
104kcal
1063kJ
254kcal
Vetten 2.93g 7.15g
Koolhydraten 5.91g 14.42g
Eiwitten 12.72g 31.02g