COOKIES op de Website van Dr. Oetker

Onze website gebruikt cookies voor verschillende doeleinden, met name om hun functionaliteit te verbeteren en gebruiksgedrag te analyseren. Navigeren op deze website of klikken op de knop ‘OK’ wordt beschouwd als toestemming voor het gebruik van cookies. Meer informatie over deze cookies en hun verwijdering vindt u in de privacyverklaring en onder ‘Cookies instellen’.

Enkel noodzakelijke Cookies accepteren
Deze cookies zijn nodig voor het goed functioneren van de website oetker.be.
Noodzakelijke en analytische cookies accepteren
Naast de noodzakelijke cookies accepteer ik ook de analytische cookies. De cookies helpen ons bij het analyseren van het gebruik van oetker.be zodat we de kwaliteit continu kunnen meten en verbeteren.
Noodzakelijke, analytische, marketing cookies en cookies van derden accepteren
Naast de noodzakelijke cookies en de analytische cookies accepteer ik ook de marketing cookies en cookies van derden. Deze cookies helpen ons ook om gepersonaliseerde inhoud van oetker.be weer te geven op andere platformen. De lijst van deze cookies staat op onze privacyverklaring.
COOKIES op de Website van Dr. Oetker

Onze website gebruikt cookies voor verschillende doeleinden, met name om hun functionaliteit te verbeteren en gebruiksgedrag te analyseren. Navigeren op deze website of klikken op de knop ‘OK’ wordt beschouwd als toestemming voor het gebruik van cookies. Meer informatie over deze cookies en hun verwijdering vindt u in de privacyverklaring en onder ‘Cookies instellen’.

Enkel noodzakelijke Cookies accepteren
Deze cookies zijn nodig voor het goed functioneren van de website oetker.be.
Noodzakelijke en analytische cookies accepteren
Naast de noodzakelijke cookies accepteer ik ook de analytische cookies. De cookies helpen ons bij het analyseren van het gebruik van oetker.be zodat we de kwaliteit continu kunnen meten en verbeteren.
Noodzakelijke, analytische, marketing cookies en cookies van derden accepteren
Naast de noodzakelijke cookies en de analytische cookies accepteer ik ook de marketing cookies en cookies van derden. Deze cookies helpen ons ook om gepersonaliseerde inhoud van oetker.be weer te geven op andere platformen. De lijst van deze cookies staat op onze privacyverklaring.

Het is opnieuw die tijd van het jaar – pompoenenseizoen!

Er is iets heel speciaals aan seizoensgebonden ingrediënten. Misschien is het omdat we maanden moeten wachten om ze eindelijk te bereiden. Of misschien is het omdat ze altijd verbonden zijn met specifieke herinneringen en emoties. Een van de seizoensgebonden ingrediënten – en niet alleen voor Halloween - zijn pompoenen in alle verschillende vormen en kleuren.

Is pompoen nu fruit of toch een groente?

We beginnen bij de basis: zijn pompoenen fruit of zijn ze groenten? Afhankelijk aan wie je het vraagt ​​en welke definitie je gebruikt, krijg je steeds een andere mening.
Algemeen worden ze vaak groenten genoemd vanwege hun natuur en minder zoete smaak. Vanuit botanisch perspectief zijn pompoenen echter fruit. Ze zijn namelijk het product van een zaaddragende structuur van bloeiende planten.
Maakt niet uit, denk je? Toch wel! Door ze als fruit te benoemen, gaan we er ook van uit dat pompoenen absoluut niet alleen in hartige gerechten hoeven te worden geserveerd. Met hun zachte textuur en milde smaak vormen pompoenen namelijk ideale partners voor elke herfstgebak.

De eerste pompoenen vullen supermarkten en de wekelijkse markten eind juli of augustus met hun prachtige kleuren. Ze pieken in september en oktober en blijven van de partij tot de vorst arriveert. Vooral in het begin van het seizoen kan een eenvoudige test helpen bepalen of een pompoen rijp is. Klop gewoon op de schil en als je een hol geluid hoort, is de pompoen rijp!

Pompoenen overtuigen ons met hun speciale, maar milde smaak. De schil is meestal hard maar eetbaar, terwijl de binnenste delen zachter en makkelijk te koken zijn. Veel zaden, bijvoorbeeld de zaden van de Hokkaido-pompoen, kunnen worden geroosterd en worden gebruikt als salade topping of eenvoudige snack. Pompoenen belanden vaak in romige soepen of op de veranda met enge gezichten zodat ze zelfs onze borden nooit zien. Maar er lijkt wat terughoudendheid  te bestaan om het oranje wonder als een bakingrediënt te gebruiken, behalve dan voor de klassieke pompoentaart. Daarom zullen we graag in dit artikel enkele mysteries over de pompoen als bakbestanddeel oplossen.

De verschillende soorten pompoenen:

Onze absolute favoriet - De Hokkaido-pompoen

De Hokkaido-pompoen verovert tijdens het pompoenseizoen elke supermarkt en ons dagelijks leven. We vergeten daarbij vaak dat de naam afkomstig is van een Noord-Japans eiland. Als het bekendste type pompoen, vindt men een verscheidenheid aan recepten met de Hokkaido-pompoen. De schil is meestal fel oranje of lichtgroen, het vruchtvlees is puur oranje met platte zaden erin. Hoewel de schil van de Hokkaido-pompoen vrij dik en hard lijkt, kan deze in de meeste recepten worden gebruikt. Zorg ervoor dat je pompoenen van biologische kwaliteit koopt of ze uitgebreid wast voordat je ze gebruikt, sommige pompoenen worden namelijk chemisch behandeld.

Over het algemeen wordt de Hokkaido-pompoen vaak gebruikt als een topping van cake, bijvoorbeeld in de klassieke pompoentaart of geraspt in het deeg zelf. Vanwege de dikke schil kan je jezelf gemakkelijk snijden tijdens het raspen - let dus altijd op tijdens het bereiden van de pompoen. Als je besluit een basiscake met pompoen te decoreren, is de Hokkaido-pompoen perfect. Karamelliseer de geraspte pompoenschil gewoon met bruine suiker in een pan, dit brengt de natuurlijke smaak van de pompoen nog meer naar boven. Niet genoeg? Ook het vruchtvlees kan je gebruiken als basis van je recepten. Nood aan trips en inspiratie? Kijk dan zeker even naar de recepten op onze site.

De Butternut-pompoen

Niet zo beroemd als de Hokkaido, toch is de butternut-pompoen is nog steeds een prominente kandidaat op de markt of plaatselijke supermarkt. Deze heeft een lichtoranje kleur, een dunne maar harde schil en - verrassing - een boterachtige smaak. Met zijn peerachtige vorm en uitgesproken smaak is het heel anders dan de Hokkaido. De pompoen kan echter op dezelfde manier worden gebruikt als de Hokkaido: als smaakvolle topping of als onderdeel van een sappig deeg. Afhankelijk van het recept kan het echter handig zijn om de pompoen te schillen, omdat de schil vrij had is en tijdens het koken mogelijk niet voldoende zacht wordt.

A Heart for the Underdogs – De muscat en de spaghetti pompoen

Kookboeken en websites lopen over van recepten met pompoenen uit Hokkaido en butternut. Maar er is geen reden om de grote verscheidenheid aan andere pompoensoorten niet te proberen. Eenvoudige recepten voor pompoentaart werken bijvoorbeeld vaak redelijk goed met Muscat-pompoen. De intense smaak ervan draagt ​​zelfs bij aan de rijkdom van smaak van het gebak. Het enige verschil: de schil moet in de meeste recepten worden verwijderd omdat deze te dik is.

Ook de spaghetti-pompoen een avontuurlijke optie zijn. Om deze unieke pompoen te koken, moet de schil eerst met een vork worden geprikt. Vervolgens moet de pompoen in heet water worden gekookt om hem zacht te maken. Het resultaat: lange pompoenstrepen die er net als spaghetti uitzien. Deze kan je perfect als verrassingseffect op elk gebak gebruiken.

Restjes bewaren en andere ideeën om je pompoen te bereiden

Sommige pompoenen zijn vrij groot, en voor veel recepten heb je geen hele pompoen nodig. Laat je hierdoor niet tegenhouden om met de mixer te zwaaien! Overgebleven stukjes pompoen kunnen makkelijk verder worden in andere gerechten. Waarom snijd je het niet in plakjes, voeg je andere groenten toe en bedek je het mengsel met verschillende kruiden en olijfolie? Wanneer de oven nog heet is van het maken van een heerlijke pompoentaart, kan dit mengsel direct volgen. Het resultaat is een gezond en lekker diner: ovengebakken pompoen. Als je het volgende cakerecept al in je hoofd hebt, kunnen pompoenresten ook minimaal een week in de koelkast worden bewaard. Of zelfs jam, chutney of puree proberen? Er zijn zoveel opties!

Groot, rond, oranje, klein, lang, groen: pompoenen zijn geweldig in elke vorm en kleur. Dus verlies de angst om suiker aan je Hokkaido-pompoen toe te voegen, gebruik de Butternut pompoen zeker niet alleen in hartige gerecht en verken het bakplezier met deze geweldige groente ... uhm fruit!